Magyar gazdaság

Kötelező uniós gazdasági célokat tűzne ki Madrid

Kötelező célok kitűzését és azok el nem érése esetén a tagállamokat sújtó büntető intézkedések bevezetését javasolja az EU következő, 2020-ig szóló gazdasági stratégiájában a soros uniós elnök Spanyolország.

José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő szerint ugyanis a válságból való felépülés után határozott intézkedésekre lesz szükség az erőteljes biztosításához, és ezek sikeréhez elengedhetetlen a tagállamok eddiginél szorosabb együttműködése.

Zapatero úgy véli, hogy az EU azokon a területeken a legsikeresebb, amelyeken egységes, kötelező szabályok léteznek. Példaként a versenypolitikát említette. Az integrációt 2010-re a világ legversenyképesebb gazdaságává átalakítanó kívánó lisszaboni stratégia kudarca ellenben éppen a lefektetett célok kikényszerítésének a hiányára vezethető vissza - tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök világossá tette, hogy még nem szerezte meg tagállamok hozzájárulását a majdani 2020-as stratégia céljainak kötelezővé tételére. Szeretné azonban, ha a javaslatot az állam- és kormányfők már a február 11-i rendkívüli csúcstalálkozón megvitatnák, amelyet Herman Van Rompuy EU-elnök a gazdasági növekedés ösztönzési módjainak megvitatására hívott össze.

Zapatero Spanyolország Madrid uniós elnökség Európai Unió
Kapcsolódó cikkek