Magyar gazdaság

Nem tudják megmenteni a hiteleseket az önkormányzatok

Az önkormányzatok változatlanul nem élnek az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető elővásárlási jogukkal.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarában nem tudnak arról, hogy árveréseiken bármelyik önkormányzat is gyakorolta volna e jogosultságát. Nem ismernek ilyen esetet a Magyar Bankszövetségnél sem. Az önkormányzatok tanácstalanok és pénztelenek.

Az elővásárlási jogra tavaly augusztus végétől nyílt ismét lehetőség, szűkebb körben, mint arra az Alkotmánybíróság által korábban megszüntetett szabályozás módot nyújtott. A mostani rendelkezések alapvetően a kilátástalan helyzetbe került lakáshiteleseken igyekeznek segíteni, hogy ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására. A bajbajutottnak az önkormányzatnál kell jelentkeznie, amely felléphet árverési vevőként, és, mint tulajdonos, bérbe adja a megvásárolt ingatlant az adósnak.

Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke elmondta: a tavalyi mintegy 2600 ingatlanárverésből 1200 volt a sikerrel lefolytatott lakóingatlan-aukció, és mindössze 260 esetben lakoltatták ki az adóst az új tulajdonos kérésére. Nem tudnak arról, hogy e procedúrákon az illetékes önkormányzatok éltek volna elővásárlási jogukkal.


 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara bankszövetség lakóingatlan önkormányzat elővásárlási jog Alkotmánybíróság árverés
Kapcsolódó cikkek