Magyar gazdaság

Ausztria nem veszi meg az adócsalók adatait, de "potyázik"

Az osztrák kormány minden jogi lehetőséget ki akar meriteni az adócsalók ellen lopott és CD-ken tárolt bankadatok segítségével történő küzdelemben.

"Elmegyünk a végsőkig, de a jogállam határát nem fogjuk túllépni" - hangoztatta az osztrák szövetségi kancellár a minisztertanács ülése után. Werner Faymann szerint aggasztó, ha lopott adatokat egyszerűen megvásárolnak, mint ahogy ezt Németország teszi – írja a Die Presse.

Josef Pröll alkancellár és pénzügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy Ausztriának nem szabad aktívnak lennie az adóadatokat tartalmazó CD-k kérdésében. Ha Németország netán megvásárolná az adatokat, és azokon osztrák adóköteles személyek adatai is szerepelnének, akkor Németország eleve köteles lenne az EU hivatali segélynyújtásról szóló irányelvének megfelelően az adatokat késedelem nélkül Ausztriának továbbítani. Az osztrák kormány vélhetően jogsegély keretében kér hozzáférést az adózók adataihoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eddig emlegetett százmillió eurónál sokkal nagyobb bevételre tehet szert a német állam az 1500 svájci bankszámla-tulajdonos adatait tartalmazó CD megvásárlásával. A Credit Suisse-től megszerzett belső anyagokból ugyanis az derül ki, hogy a zürichi székhelyű bank szinte kizárólag olyan német ügyfelekkel állt kapcsolatban, akik a hazai adóhatóságok megkerülésével vitték ki pénzüket az alpesi országba. Így a heves vitákat kiváltó tranzakció a német történelem egyik legnagyobb adócsalási botrányává válhat.

adócsaló EU osztrák jogsegély adat
Kapcsolódó cikkek