Magyar gazdaság

Fél Európa csődbe megy

A csődök száma Nyugat-Európában 185 ezer érintett céggel olyan magas volt tavaly, mint még soha az ezredforduló óta - derül ki a Creditreform éves jelentéséből.

A kontinens nyugati részén a súlyos hatására nem csak a "keményen érintett" Spanyolország vagy Írország növelte a csődök számát, de még Hollandia és Dánia is beállt a cégösszeomlások gerjesztői közé. Spanyolországban  egy év leforgása alatt csaknem megduplázódott, 93,8 százalékkal volt több a csődök száma. Az ibériai országot Írország követi a sorban 81,1 százalékos növekedéssel, majd meglepetésre Hollandia (+53,4%) és Dánia (+51%) következik.

A szektorok közül a feldolgozó ipar 11,2, a szolgáltatások 37,7, a 30,2 százalékkal részesedett a csődök számából. Tavaly valamelyest - 21,1 százalékról 20,9 százalékra - csökkent az építőipar részesedése a csődesetekből, ugyanakkor 2009-ben a szektor csaknem 39 ezer vállalkozása került parkolópályára, szemben az egy évvel korábbi 32 ezerrel.

A jelentésből az is kiderül, hogy a 22 százalékos nyugat-európai (EU-15, Norvégia, Svájc) átlaghoz képest Közép- és Kelet-Európában 44 százalékkal nőtt a csődök száma. A legerősebben érintett Csehország, ahol 82,5 százalékkal és minden szektorban nőtt csődesetek száma. Utána Lettország (+69,1%) és Litvánia (+59,8%), majd Szlovákia (+54,6%) és Románia (+43,6%) következik.

Magyarországon 29,3 százalékkal volt több a csőd tavaly, mint egy évvel korábban, ez a növekedés a Creditreform jelentésének készítői szerint átlag alattinak minősül. Nyomás alá került a szolgáltató szektor, s 18,5 százalékkal emelkedtek a csődszámok a hazai építőiparban. 

gazdasági válság csődök vállalatok
Kapcsolódó cikkek