Magyar gazdaság

Két és fél éve a legjobb hónapját éli az eurózóna

Az eurózóna feldolgozóipara két és fél év óta a legjobb hónapját éli februárban a Markit beszerzésimenedzser-indexe (PMI) szerint.

Annak értéke ugyanis a januári 52,4-ről a várakozásokat meghaladó mértékben, 54,1 pontra emelkedett. Különösen a német feldolgozóipar teljesített jól: elemzők szerint Európa legnagyobb gazdasága a régió más országainál jobban profitál a globális fellendülés erejéből.

Franciaországban a legfrissebb PMI-adat ugyan továbbra is az ágazat bővülését jelentő, 50 pontos határ felett alakult, ám az expanzió üteme novemberhez képest a felére lassulhatott. Kevésbé kedvező képet fest a Markit felmérése a szolgáltatóipar állapotáról, amelynek indexe a januári 52,5-ről 52-re esett.

A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor ellentétes irányú mozgása kiegyenlítette egymást, így az összesített mutató nem változott az előző hónaphoz képest, vagyis 53,7 ponton maradt. Colin Ellis, a Daiwa elemzője szerint ez azt jelenti, hogy a GDP-növekedés üteme is nagyjából változatlan maradhatott, és az eurózóna bővülése az év elején nehezen haladhatja meg a 2009 utolsó negyedében regisztrált 0,1 százalékot.

A Markit viszont úgy számol, hogy az általa közölt adatok 0,4 százalékos első negyedéves GDP-növekedést vetítenek előre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Markit GDP beszerzésimenedzser-index felmérés Daiwa eurózóna PMI elemző
Kapcsolódó cikkek