Magyar gazdaság

"Legális volt, mások is ezt csinálták"

Ezt a két nem túl meggyőző érvet tudta felhozni a görög pénzügyminiszter, amikor a Goldman Sachs és a görög állam között 2002-ben létrejött swap-ügyletről kérdezték – írja a Cashline.

A tranzakcióról folyamatosan szivárognak ki a részletek, a legfrissebb hírek szerint a Goldman 15 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást szervezett Görögországnak, amely eredetileg dollárban és jenben volt lejegyezve. Tekintettel azonban a görög állam euró alapú működésére, egy (ma már) teljesen szabványos ügyletet kötöttek a felek, amelynek keretében a 2002-ben befolyt dollár és jen összegeket euróra konvertálták.

Ezt egy úgy nevezett. swap-ügylet keretében hozták tető alá, amelynek lényege, hogy a futamidő végén (vagyis amikor a görög állam által kibocsátott kötvények lejárnak) az euró összegeket egy előre meghatározott árfolyamon visszaváltják dollárra és jenre és így törlesztik az adósságot. A tranzakció egyébként ebben a formájában legális, sőt itthon az ÁKK is ezt a formulát használja (legutóbb a januári dollárkötvény-kibocsátásból származó összegeket váltották át azonnal euróra egy swap-ügylet keretében).

Akkor mi nem stimmel? A turpisságot a történetben az jelentette, hogy az 2002-es kötvénykibocsátáskor befolyó összegeket egy, a görög állam számára kedvezőbb árfolyamon váltotta át a Goldman Sachs, a különbözetet pedig a kötvények lejártakor, vagyis még most is csak évek múlva kell visszafizetnie a görögöknek (körülbelül 1 milliárd dollárnyi többletpénzhez jutottak így). Ezzel a lépéssel papíron az uniós statisztikai hivatal felé kedvezőbb államháztartási adatokat lehetett jelenteni. Sőt, a kötvénykibocsátási tájékoztatóban valamiért elfelejtették feltüntetni ezeket a faktorokat, amelynek révén olcsóbban jutott forráshoz a görög kormányzat.

A legnagyobb sérülést nyilvánvalóan a befektetői bizalom szenvedte el, de érdekes momentumot jelent az, hogy a Goldman Sachs milyen pozíciókat tudott kiépíteni globálisan Amerikában kimondatlanul is jó kapcsolatot ápol a kormányzattal, kedvező feltételekkel jutott adófizetői pénzekhez bizonyos kormányzati programok révén, miközben a napilapok címoldalára kerül vaskos bónuszfizetéseivel és úthengerként működő befektetési ajánlásaival).

A kommentárok egyenesen a pénzügyi maffia bélyegével illetik a befektetési házat, bár hasonló lépések más nagy pénzügyi konglomerátumoktól sem voltak idegenek (a JP Morgan a hírek szerint az olasz kötvénykibocsátásoknál bábáskodott, bár részleteket itt még nem tudunk).

swap Goldman Sachs görög konvertál kötvény
Kapcsolódó cikkek