Magyar gazdaság

Oszkó: Egy szám átírásával újra bevezethető az ingatlanadó

Magyarország a veszélyeztetett országok listájáról végképp akkor kerül le, hogyha ez a pálya, amit az elmúlt egy évben befutott, stabilnak mutatkozik és a választás után bármilyen kormány is kerül hatalomra, ezt nem fogja megváltoztatni, Az Alkotmánybíróság döntése a vagyonadóval kapcsolatban nem lefutott dolog, szükség van erre az adóra, ám a politikai hisztéria miatt most kevésbé időszerű kérdés, noha csupán a kalkulátorban a számokat kell csak átírni és a sávszélességet kiszélesíteni - nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Televízió A Szólás Szabadsága című műsorában.

A szakértők Magyarország jövőjével kapcsolatban úgy gondolják, hogy egy stabil, kiegyensúlyozott és növekedésre is képes országot látnak most - mondta a pénzügyminiszter az köztévében, hozzátéve:  Görögországtól Portugálián át Írországig pont azt látni, hogy nagyon súlyos strukturális problémájuk  van a költségvetésükkel. Magyarország e tekintetben beelőzött, tehát jobb helyzetben van, mint más országok. Ebből is látszik, hogyha ma valaki arról beszél, hogy a költségvetési hiányt nem szabadna ilyen mértékben leszorítani - akár el kéne engedni -, az nem lát az orránál tovább. Nem látja, hogy most abból lehet válság, ha valamely ország nem tudja kontroll alatt tartani a költségvetési hiányát.

Vagyonadó-kalkulátor - Csak egy szám

Ami a vagyonadót illeti, arra a kérdésre, hogy az alkotmánybírósági döntést mekkora pofonnak tartotja, így válaszolt: "mindenképp kudarcnak tartottam, nehéz lenne ezt sikernek tekinteni. Azzal, hogy mi azt tekintettük fontos feladatunknak, hogy kialakítsunk egy olyan vagyonadó koncepciót -ami még ha veszélyben is lehet -, hosszú távon képes egy működőképes rendszer alternatíváját felvetni. Tehát, ha valaha valaki vagyonadóztatást akar, akkor ez könnyen bevezethető legyen."

Oszkó szerint az Alkotmánybíróság egy olyan technikai részletet kifogásolt a törvényben, ami gyakorlatilag egy szám átírásával korrigálható. Tehát most is igaz, hogy ez a vagyonadó még a vagyonadó-kalkulátorral is - ami ugyan törlésre kerül, de maga a szoftver az továbbra is működőképes - majd a későbbi években bármikor elővehető és bevezethető. Akkor pedig már tudni lehet, hogy mit kér az Alkotmánybíróság ahhoz, hogy alkotmányossági aggályokat se vessen fel.

Arra a kérdésre, hogy mit ért azon, hogy egy szám átírásával használható lenne a kalkulátor, a pénzügyminiszter ezt mondta: Az Alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy amikor valaki önbevallással állapítja meg az ingatlan forgalmi értékét és ha az 10%-ot meghaladóan tér el a valós forgalmi értéktől, akkor a APEH bírságolhatja. Az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy jelen körülmények között akár 30-40%-os eltérések is adódhatnak mindenféle rosszindulatú magatartás nélkül. Tehát nagyobbra kell nyitni ezt a sávot. Tehát, ha nem 10%-ot írt volna a törvény előkészítője a jogszabályba, hanem 40-et mondjuk, akkor az Alkotmánybíróság ezt nem kifogásolta volna. Azaz csak a sávot kell kiszélesíteni.

Politikai hisztéria

Oszkó szerint hisztérikus kampánytémává vált az ingatlanadó, amit károsnak tart. "Egy józan, minden szakértő által szükségesnek tartott kérdésről nem lehet beszélni Magyarországon, hiszen olyan politikai hisztéria veszi körül. Remélem azért, hogy majd szép lassan lecseng és lesz majd olyan nyugodt légkör, hogy újra lehet ilyen szükségszerű kérdésekről beszélni" - mondta az interjúban Oszkó Péter.

Oszkó politikai hisztéria Ab döntés vagyonadó kalkulátor
Kapcsolódó cikkek