Magyar gazdaság

Pánikban a német adóelkerülők

A Spiegel értesülése szerint pánikot váltott ki Németországban az adófizetés elkerülése végett pénzüket Svájcba menekítők körében, hogy a szövetségi kormány meg akarja vásárolni az adócsalók adatait tartalmazó CD-ket.

A Spiegel tudomása szerint Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszter 2,5 millió eurót akar fizetne az adatbázisért, amely mintegy 1 500 olyan német polgárról ad információt, akik pénzüket svájci bankszámlákon helyezték el, hogy így kerüljék el az adófizetést.

A miniszter az Augsburger Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva azt tanácsolta az érintetteknek, hogy önként jelentkezzenek az adóhatóságnál. Ebben az esetben enyhébb elbírálásra számíthatnak.

A német kormány az elmúlt napokban mérlegelte, hogy megvásárolja-e Hervé Falcianitól a számlatulajdonosok adatait. Az IT szakember az HSBC svájci üzletágának dolgozott és a jelek szerint több ezer ügyfél adatait másolta le, természetesen a cég engedélye nélkül. Falciani már korábban feltűnt a színen, amikor a francia államnak akart hasonló információkat eladni.

Svájc felháborodással fogadta, hogy Párizs lopott adatokért fizetne és az ügy komoly diplomáciai vihart kavart a két ország között. Most Németország néz hasonló konfliktus elé, amennyiben az információ megvásárlása mellett dönt. Az üzlet ugyanakkor előnyös lehet Berlin számára, hiszen 2,5 millió euróért olyan információhoz juthat, amely legalább 100 millió eurós bevételt jelent az államkincstár számára.

Ausztria abban reménykedik, hogy "hivatalos segítséget" kap abban az esetben, ha a Németország által megvásárolni szándékolt CD-lemezeken osztrák adóelkerülőkről szóló információk is találhatók. A Die Presse szerint jogilag Ausztriában nem áll fenn probléma az adatok kiértékelését illetően, a vásárlás is legális lenne két büntetőjogász szerint.

Németország adóelkerülő Svájc Bank lopott Falciani adat
Kapcsolódó cikkek