Magyar gazdaság

Útilaput kötött a parkolási cég talpára a főváros

Felmondja a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött szerződését a fővárosi önkormányzat – döntött a hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Mindeközben ma reggel 8 órától folytatja a parkoló cédulák ellenőrzését a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. az általa üzemeltetett várakozóhelyeken.

A Független Hírügynökség értesülése szerint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes előterjesztésének értelmében egységes közszolgáltatást kell teremteni a parkolás területén Budapesten, amelyet egy egyszemélyes fővárosi tulajdonú társaságnak kell ellátnia. A javaslat szerint a várakozóhelyek üzemeltetésére a Parking Kft. a legalkalmasabb.

Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselő a vitában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Parking Kft.-nek nincs elfogadott üzleti terve a 2009-es évre. Azt is felvetette, hogy a kérdésben nem volt érdemi egyeztetés az érintett kerületekkel. Egerfai József és Bánsághi Tamás szocialista képviselők utóbbi miatt módosító javaslatot nyújtottak be, amelyben az előterjesztés elhalasztását és további tárgyalások kezdeményezését kérték.

A javaslatot végül nem az eredetileg tervezett azonnali határidővel fogadták el a képviselők, hanem a módosító indítványban szereplő február 24-ével. Ebben felkérték Demszky Gábor főpolgármestert, hogy készítsen feladat- és ütemtervet, ami alapján a Parking Kft. átveheti a fővárosi tulajdonú közterületeken a parkolási rendszer üzemeltetését.

Bár szerződésük már nincs, ma reggel 8 órától folytatja a parkoló cédulák ellenőrzését a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. az általa üzemeltetett várakozóhelyeken.

117 milliárd a kerületeknek

Ebben az évben az állami normatívákból, a helyben maradó személyi jövedelemadóból, illetve a Budapesten befolyó iparűzési valamint idegenforgalmi adóból 216,5 milliárd forint jár együttesen a fővárosnak és a 23 kerületnek. Ez 1 milliárd forinttal több, mint 2009-ben. A központi költségvetésből idén 630 millió forinttal kevesebbet kap a 24 budapesti önkormányzat, ezt kiegyenlíti az a többlet, amire az iparűzési adóból számítanak. A 2010-es forrásmegosztás szerint a 216,5 milliárdból 99,4 milliárdot kap a főváros, 117,1 milliárdon pedig a kerületek osztoznak.

ikvai Demszky önkormányzat parkolás
Kapcsolódó cikkek