Magyar gazdaság

Gyorshír: 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma tette közzé a januári ipari termelési adatokat. Az elemzők hullámzó teljesítményt várnak.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,8 százalékkal emelkedett. A Bloomberg elemzői konszenzusa 1,5 százalékos visszaesést várt 2009 januárjához képest a decemberi 1,4 százalékos éves szintű csökkenés után.

Hullámzó ipari teljesítményt várnak idén az elemzők szerint, akik éves szinten 2,5-4,5 százalékos termelésbővülést várnak 2010-ben a tavalyi 17,7 százalékos visszaesés után.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétetet adatai szerint januárban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés munkanaptényezővel korrigálva 5,7 százalékkal bővült. A termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,8 százalékkal emelkedett.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője számára nem okozott nagy meglepetést a nyers adat, ő 3 százalékos növekedést várt. Mint hozzátette, az év egészében az ipari termelés erősen hullámzó lesz, növekedést, visszaesést és stagnálást mutató hónapok váltják majd egymást. Úgy vélte, februárban a januárinál is nagyobb növekedés lesz, majd márciusban jelentős visszaesés következik. Április-májusban akár 5-8 százalékos növekedés is elképzelhető, júniusban stagnál a termelés, aztán megint növekedést, majd ismét stagnálást mutató hónapok következnek.

Az elemző szerint ez két okra vezethető vissza. Egyrészt nagyon változóak a havi bázisadatok, másrészt az exportpiacok kereslete sem nő egyenletesen a hónapok során, sőt, az elemző szerint a második félévben ugyanakkora lesz, mint az első félévben.

Török Zoltán a bázissal összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az ipari termelés nagymértékű visszaesése egyenetlenül következett be 2009-ben: míg az év elején 20-25 százalékos csökkenés volt, addig márciusban csak 15 százalékos, majd ezt követően megint 20 százalék fölé nőtt a ráta.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, a januári 8,8 százalékos növekedési adat biztató, igaz, decemberről 5,9 százalékos havi visszaesést közölt a hivatal.

Az elemző szerint a havai adatok nagy különbsége miatt majd csak hosszabb távon lehet megítélni a folyamatokat. Úgy vélte, mivel továbbra is nagy eltérések várhatók a havi adatokban, egyelőre nem érdemes egy-egy hónapot külön értékelni, a januári adat a decembereivel, illetve majd a februárival együtt mutat majd valamilyen tendenciát.

Nyeste Orsolya elmondta, egyre több jel mutat arra, hogy a főbb exportpiacokon elkezdődött némi élénkülés, ami kedvezően hat a magyar ipar teljesítményére is. Hozzátette, a részletes adatok közlése várhatóan a kivitel felfutását mutatja majd, miközben a belföldi kereslet nyomott marad.

Nyeste Orsolya éves szinten 4-4,5 százalékos ipari kibocsátás bővülést vár az idén. Török Zoltán éves szinten 2,5 százalékos növekedést vár.

KSH Török Zoltán Nyeste Orsolya Bloomberg ipari termelés
Kapcsolódó cikkek