Magyar gazdaság

ACCA: Itt az ideje a kijózanodásnak! Még nincs itt a Kánaán

A világgazdasági fellendülés megtorpanni látszik, a biztos gazdasági növekedés pedig még várat magára – állítja a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) 2010. első negyedéves Globális Gazdasági Kondíciók című tanulmányában.

Az ACCA tanulmánya alapján, a bizakodó magatartás igencsak visszafogottá vált különösen Ázsia, a Csendes-óceáni térség valamint Afrika könyvelői körében, amely régiók vezető szerepet töltöttek be a fellendülésben. Ők most kevesebb jövedelmező lehetőségről számolnak be vállalati oldalon, mivel a fogyasztás az adóssággal terhelt gazdag országokban visszaesett, a kormányok pedig a minimális szintre szorították vissza a különböző vállalkozások támogatását.

A válaszadó könyvelők 23 százaléka véli úgy, hogy a világgazdasági kilátások javulnak. 2009. negyedik negyedévében ez a szám 21 százalék volt. A megkérdezett szakemberek 39 százaléka nyilatkozta, hogy a gazdaság még mindig igen nehéz helyzetben van, és ez így is marad.

Azokat a válaszadókat, akik hisznek a gazdasági körülmények javulásában, létszámban fölülmúlják azok a könyvelők, akik a gazdaság stagnálását jósolják.

Az üzleti bizalom szintje is igencsak visszaesett. A megkérdezett könyvelők csupán harmada számolt be üzleti nyereségről, míg 28 százalékuk a bizalom elvesztéséről nyilatkozott. Mindössze 29 százalékuk jósol bevételi növekedést vállalatuknál, 2010. első negyedévében. 2009-ben ez az arány 32 százalék volt.

A könyvelők csupán 15 százaléka hiszi, hogy a fellendülés kevesebb mint egy év alatt lezárul. Ez a szám 2009-ben 18 százalék volt.

Bár minden második válaszadó jósolta, hogy a gazdasági helyzet maximum egy év alatt normalizálódik, a pesszimista vélemények –akik a gazdasági fellendülést minimum három év távlatában képzelik el- az előző évhez képest erőteljesen megnövekedtek (11,4 %).

Világgazdaság fellendülés válság könyvelők
Kapcsolódó cikkek