Magyar gazdaság

Adóemelések, vizitdíj, nyugdíjcsökkentés - brutális megszorítások Bukarestben

A közalkalmazotti bérek 25, illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentésének bejelentése után a Romániában tervezett megszorítások újabb elemei váltak ismertté.

A kormány által a Nemzetközi Valutaalaphoz eljuttatott szándéknyilatkozatból kiderül, hogy kiszélesítik a jövedelemadót, így ezentúl az étkezési utalványokra, a tőkenyereségre, illetve a banki kamatokra is adót kell fizetni. Bukarest azt is vállalta, hogy megadóztatja a gyógyszerforgalmazó cégek tervezett üzleti forgalmát, és bevezeti a vizitdíjat.

Rossz hírrel szolgált a kormány azoknak is, akik idén előrehozott nyugdíjazást szerettek volna igényelni. Mihail Şeitan munkaügyi miniszter a szenátus plénumában bejelentette, június elsejétől hat hónapra befagyasztják az idő előtti nyugdíjazásokat, s csak az egységes nyugdíjtörvény életbelépését követően lehet majd ezt igényelni.

Bukarest az IMF-nek megígérte, hogy az idei év folyamán 70 ezer közalkalmazottat bocsát el, továbbá, hogy idén már nem folyósít 13. fizetést a közalkalmazottaknak. A valutaalap szakértői szerint középtávon 250 ezerrel csökkenteni kell a közalkalmazottak számát Romániában. A pénzügyminisztérium adatai szerint jelen pillanatban 1 362 463 személy dolgozik a közszférában, 36 404-gyel kevesebb, mint 2008 decemberében.

A szakszervezetek szerint egyszerűen kivitelezhetetlen a negyedmilliós elbocsátás. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés elnöke leszögezte, ilyen mértékű elbocsátással ellehetetlenül a működése.

„Ha Traian Băsescu államfő javaslatának megfelelően a 15 százalékára kell csökkenteni a közszférával járó kiadásokat, akkor csak a közhasznú szolgáltatások, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, valamint a hadsereg marad működőképes, valamennyi más ágazatot privatizálni kell" - jelentette ki.

adóemelések megszorítások
Kapcsolódó cikkek