Magyar gazdaság

Az ország, ahol rekord sebességgel fejlődnek a szolgáltatások

Indiában a szolgáltatások 21 hónapja nem látott ütemben fejlődtek áprilisban egyik hónapról a másikra. Az ágazat teljesítménymutatója (beszerzési menedzser mutató) 62,1 pontra, 2008. július óta a legmagasabbra emelkedett a márciusi 58,1 pontról, a felmérést készítő HSBC-Markit szerdai közlése szerint.

A mutató 12-ik hónapja volt a havi növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont fölött.

A növekedés bőven kárpótol az indiai feldolgozóipar valamelyest gyengébb teljesítménynövekedéséért. A feldolgozóipar hétfőn ismertetett teljesítménymutatója 57,2 pont volt a március 57,8 pont után, a havi javulás lassulását jelezve.

A HSBC elemzői a szolgáltatási adatokból arra következtetnek, hogy több negyedéven át lehetséges kétszámjegyű százalékos Indiában.

India hazai összterméke (GDP) 8,5 százalékkal nőhet az áprilissal kezdődött, mostani költségvetési évben. Az indiai kormány tervbizottságának alelnöke, Montek Szing Ahluvalia korábban azt is valószínűsítette, hogy a gazdasági növekedés 9 százalékra gyorsulhat a 2011/12-es költségvetési évben, elérve a világválság előtti, 2007/08 költségvetési év ütemét.

Nemzetközi elemzők a világgazdaság fellendülését Ázsiától várják, főleg Kínától és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságtól, Indiától.

Az indiai pénzügyminiszter a mostani költségvetési javaslat benyújtásakor nemrég azt mondta: ideje felülvizsgálni a gazdaságösztönző intézkedéseket, és gondolni a költségvetés konszolidálására.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) utolsó, áprilisi becslése szerint az idei naptári évben átlagosan 8,8 százalékos, jövőre 8,4 százalékos gazdasági növekedésre számíthat India. Januárban még csak 7,7 százalékot, illetve 7,8 százalékot valószínűsített az IMF.

A tavalyi naptári évben 5,7 százalékkal bővült India gazdasága az IMF tudomása szerint.

Az indiai központi bankban 7,5 százalékos GDP-növekedést várnak viszont az idén márciussal záruló költségvetési évről, és a pénzügyminisztériumban is úgy vélik, hogy a tényleges bővülés meghaladta az indiai statisztikai hivatal utolsó, februári becslésében szerepelt 7,2 százalékot. 

Az indiai a tavaly márciussal zárult, előző pénzügyi évben 6,7 százalékkal nőtt, elmaradva az egy évvel korábbi 9 százalékos ütemtől.

indiai bank India indiai gdp
Kapcsolódó cikkek