Magyar gazdaság

Szapáry: drágább hitel lehet az ára az új IMF-megállapodásnak

Szapáry György közgazdász, Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója a Fiegyelőnek nyilatkozott az eurót fenyegető veszélyekről, a görög válság terjedésének kockázatairól - főként hazánkra nézve.

A jegybank volt alelnöke úgy véli, a görög lakosságnak a megszorítócsomag miatti ellenállása azt jelenti: a probléma nem oldódott meg. a piacok továbbra is idegesen fogják figyelni a kockázatos országokat, így Magyarországot is.

Az euróövezetben és azon kívül is lehet jó és rossz gazdaságpolitikát folytatni, ám aki rosszat folytat, ne lépjen az euróövezetbe. Ennek az a kockázata, hogy a zónán kívül a piacok hamarabb kikényszerítik a szükséges változásokat, itt nincs védőernyő.

A magyar euróról Szapáry úgy vélekedett, hogy előbb meg kell várni, mi lesz a görög krízis vége, meg kell nézni, mennyire tudjuk javítani a versenyképességet, csökkenteni az állmadósságot.

A görögöknek megszavazott 110 milliárdos IMF-EU mentőcsomag annyiban mindenképpen rontja esélyeinket, hogy magasabbak lehetnek a világpiaci kamatok, így mi is magasabb kamatszint mellett köthetünk új megállapodást az IMF-fel és az EU-val.

Szapáry szerint a leendő kormány elkötelezett a hiánycsökkentés mellett, a kérdés az, hogy ezt milyen szintről indulva kell megtenie.

IMF szapáry györgy EU eurozóna euróövezet
Kapcsolódó cikkek