Magyar gazdaság

Szociális gondoskodás: Megdőlt egy újabb közhely

Egy friss amerikai tanulmány szerint egyáltalán nem költenek többet szociális ellátásra a skandináv államokban, mint a szabadpiaci alapon működő, erősen individualista Egyesült Államokban.

Price V. Fishback, az Arizonai Egyetem munkatársának tanulmánya az 1900-as és a 2000-es évek elejének szociális kiadásait vizsgálta mindkét régióban, országban. Fő megállapítása, hogy amennyiben a direkt és indirekt adókat, a szociális kiadások szerkezetét is figyelembe vesszük, akkor a nettó kiadásokat tekintve a skandináv államok és az USA már sokkal közelebb áll egymáshoz. Ha a kötelező és a magán szociális kiadásokat is számításba vesszük, akkor a GDP-arányos amerikai kiadások a skandináv országok középmezőnyébe tartoznak.

(Az persze korábban is tudható volt például, hogy egészségügyi kiadásokra az egész világon az USA költi a legtöbbet.)

Az pedig szinte megdöbbentőnek mondható, hogy az egy főre jutó szociális kiadások terén az Egyesült Államokat csak Svédország előzi meg. Ám ha a magánkiadásokat is tekintetbe vesszük, akkor az USA az első.

A mindenki által idézett, a bruttó szociális köz- (állami költségvetési) kiadások OECD által rendszeresen publikált adatsorai tényleg nagy előnyt mutatnak az északi országok javára. A baj az, hogy ezek az adatok nem mutatják a tényleges szociális célú kiadások nagyságát, ezért nem bizonyítják az északi meg amerikai típusú különbségével kapcsolatos közmeggyőződést.

Az OECD adatai ugyanis nem veszik figyelembe az adórendszerek óriási különbségeit: például az adómegtakarításokat, az alacsonyabb jövedelműek adótámogatásait. Az ilyesfajta finomhangolások sokkal jellemzőbbek az Egyesült Államokban, mint a skandináv államokban.

Fontos tényező még, ami az OECD-statisztikákból nem derül ki, hogy az amerikai szociális rendszer hangsúlyos eleme a (több esetben kötelező jellegű) magán-egészségbiztosítás, a magán-nyugdíj, és a magánadományok a szegényeknek.

Mindezeket figyelembe véve az egy főre jutó szociális kiadások ezer dollárral magasabbak az USA-ban (7 850 dollár), mint Svédországban (6 715 dollár). (Ha csak a bruttó közkiadásokat nézzük mintegy háromezer dollárral magasabb Svédországban az egy főre eső juttatás: 8, illetve 5 ezer dollár).

Érdekes azt is megfigyelni, hogy míg a bruttó kiadásokhoz képest Skandináviában mintegy 8 százalékponttal alacsonyabb a nettó költés (37,1 ill. 28,8%), addig a különbség az Egyesült Államokban mindössze alig több mint 1 százalékpont (18,6 ill. 17,7%).

Az ellátás filozófiáját illetően is markáns a különbség a tanulmány szerint. Míg Skandináviában általában mindenki részesül a juttatásokból, addig az Egyesült Államok a rászorultsági elvet részesíti előnyben: csak azok kapnak, akik bajban vannak.

Az egészségügyi, egészségbiztosítási magánkiadások terén szintén szembeötlő a különbség: Skandináviában az állam és a munkaadók működtetik a rendszert, míg a tengerentúlon jobbára a munkaadók által finanszírozott magánjuttatások az uralkodóak. Ez tükröződik abban, hogy míg az USA magán egészségügyi kiadásai a 5,6 százalékára rúgnak, addig az ilyen jellegű kiadások az északi államokban gyakorlatilag nem léteznek. A magányugdíjak esetén hasonló a helyzet: az USA 3,8 százalékával szemben még Dániában is csak 2,2% az ilyen típusú kiadás, pedig itt a legmagasabb összes skandináv ország közül. 

A tanulmány azonban megemlíti azt is, hogy mivel az USA föderális állam, ezért az egyes államok szociális kiadásai között óriási különbségek lehetnek.

szociális ellátás szociális gondoskodás USA Price V. Fishback skandináv államok
Kapcsolódó cikkek