Magyar gazdaság

"Tanulságos" a magyar és a görög válság összevetése

"Tanulságos" összehasonlítási lehetőséget kínál a pénzügyi válság magyarországi és görögországi kezelése - áll londoni szakelemzők csütörtöki helyzetértékelésében, amely szerint több kelet-európai országnak inkább helye lenne az euróövezetben, mint a jelenlegi "déli" tagállamoknak.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport csütörtökön kiadott elemzése kiemeli, hogy mind Magyarország, mind Görögország fenntarthatatlan közfinanszírozási helyzetbe került, és egyaránt gyenge makrogazdasági alapmutatókkal küszködött, amikor elborította őket a válság.

Magyarország azonban az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével "nagyon fájdalmas" reformfolyamatba kezdett 2008-ban, amikor forintleértékelődési, sőt törlesztési válsággal került szembe. Görögország ugyanakkor éveken át nagyon csekély mértékű gazdaságpolitikai intézkedéseket tett, mégis kedvező feltételekkel fért hozzá a nemzetközi piaci finanszírozáshoz, ami meghosszabbította a "reformelkerülés" időszakát - áll az Eurasia csütörtöki londoni elemzésében.

görög válság gazdasági válság eurázsia London magyar válság
Kapcsolódó cikkek