Magyar gazdaság

Bezárnak a közhivatalok, az iskolák, a bankok - Görög "brutalitás"

Kedden egy újabb általános sztrájk okoz jelentős fennakadásokat Görögországban: bezárnak a közhivatalok, az iskolák, a bankok, a kórházakban csak sürgősségi ellátás lesz, gyakorlatilag leáll a tömegközlekedés, törölnek 100 belföldi járatot - a nemzetközi forgalomban viszont nem lesznek fennakadások -, s várhatóan leáll majd a kompközlekedés is a szigetek felé.

Ez már az ötödik általános sztrájk azóta, hogy a kormányzat május elején meghirdette takarékossági programját. Most a sztrájkolók először a parlament elé vonulnak, miután ott kedden kezdődik a tervezett nyugdíj-és munkaügyi reform általános vitája. A korábbi munkabeszüntetések olykor erőszakos utcai összecsapásokba torkollottak, sőt halálesetek is előfordultak.

A görögök szerint a tervezet nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, s nem jár majd jelentős megtakarítással a nyugdíjalapokra nézve, ugyanakkor nagy áldozatokat követel a lakosságtól. Nem tetszik a görögöknek a szabályozásának átalakítása sem, ez többek között a felmondást tenné könnyebbé és olcsóbbá a munkáltatók számára.

A kormány múlt héten pénteken elfogadott tervei szerint egyebek mellett 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és a jelenlegi 35-37 évről 40-re az öregkori nyugellátáshoz szükséges szolgálati időt. Ez különösen a nőket érinti hátrányosan, mert náluk jelenleg 60 év a korhatár.

 

sztrájk görög iskola görög bank
Kapcsolódó cikkek