Magyar gazdaság

Fitch: mérsékelten bíztató Orbánék akcióterve

Mérsékelten biztató" a magyar kormány által bejelentett közfinanszírozási akcióterv, de az intézkedések hitelességének megítéléséhez jóval több részlet kell - áll a Fitch Ratings által szerdán Londonban kiadott értékelésében, amely szerint a kormánynak most már kerülnie kell a bizalmat aláásó kommunikációs "öngólokat", köztük a jegybank vezetése elleni támadásokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint különösen üdvözlendő az "új keletű elkötelezettség" az előző kormány által elfogadott 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási deficitcél mellett, ugyanakkor további részletek kellenek a cél tartásához szükséges intézkedések költségbecslésével, időzítésével és hitelességével kapcsolatban..

A Fitch - amely közepes befektetői "BBB" osztályzattal és negatív kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot - az elemzésben kiemeli, hogy a 3,8 százalékos idei hiánycél a kormány által "alig néhány napja becsült szintnek hozzávetőleg a fele", hiszen a hivatalos jelzések még nemrégiben is arról szóltak, hogy a deficit a hazai össztermék 7,5 százaléka körül lehet. Egyelőre nem világos, hogy a kettő közötti rés a következő hat hónapban "miként lesz kitöltve" - fogalmaz az elemzésben David Heslam, a hitelminősítő európai szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója.

Heslam közölte, hogy a Fitch Ratings mindenesetre változatlanul hagyta a 4,2 százalékos idei hiányról szóló saját becslését.

A cég szerint a Fidesz-kormány középtávú hiánycéljai valószínűleg világosabbak lesznek a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalások után. Miután azonban más EU-tagállamokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a hiánycsökkentés gyorsítása végett, nem valószínű, hogy jelentősebb készség mutatkozna (e hitelezők körében) bármilyen magyarországi költségvetési lazítás eltűrésére - véli a Fitch Ratings.

Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak is.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport minapi elemzésében azt írta: az EU éppen kétségbeesetten igyekszik fenntartani az euróövezet hitelességét, költségvetési fegyelemre kényszerítve például Görögországot, így valószínűsíthetően vonakodik még a költségvetési engedékenység látszatától is más országok esetében, bármennyire megérdemelt legyen is ez.

A Fitch Ratings szerdai elemzése szerint még nem ismeretes, hogy a kormány által bejelentett adóintézkedések mennyibe kerülnek majd. A cég felidézi, hogy az ellentételező lépések között van a három évre tervezett bankadó, amelynek célja évi 200 milliárd forint bevétel elérése.

Más nagy londoni házak a bankadóról eltérő véleményeket közöltek.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői a program előterjesztése után adott értékelésükben úgy fogalmaztak: becslésük szerint a bankadóból várt 200 milliárd forint - ami a GDP-érték 0,7 százalékának felelne meg - zömmel elégséges lenne annak a hiánycél-túllépésnek a fedezésére, amely akkor következne be, ha az idén már semmilyen további költségvetési intézkedés nem történne.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint azonban "irreálisnak tűnik" a bankadóból várt 200 milliárd forintos bevétel, és a JP Morgan szakértői is úgy vélték, hogy "nem lenne meglepő", ha a bankadóztatás terve a szektorral folytatott tárgyalások során "valamelyest felvizeződne".

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzése szerint a magyar kormány idei és középtávú hiánycéljainak hitelességét mindaddig nehéz lesz megítélni, amíg nem ismert az intézkedések költségbecslése és időzítése. A jövőbeni hiánycéloknak ugyanakkor hitelességet kölcsönözhet, ha azokat IMF-program is alátámasztja - áll az elemzésben.

A Fitch szerint miután a magyar közfinanszírozás állapotáról tett "negatív kormánynyilatkozatok" piaci bizonytalanságot keltettek, "rövid távon biztatók" a költségvetési tervek körvonalazására és a vártnál kisebb idei hiány megcélzására tett lépések. A kormányzati szféra finanszírozási rugalmassága jelenleg erős, és e rugalmasságot segíti az IMF/EU-keretből még le nem hívott, hozzávetőleg három-, illetve egymilliárd eurós összeg.

Magyarország figyelemreméltó gazdasági kiigazítást hajtott végre, a folyómérleg-egyenleg többletbe fordult, és az alapszintű költségvetési pozíció sok más EU-tagállaméval összevetve erőteljes - áll a Fitch elemzésében.

A cég felidézi, hogy az IMF becslése szerint a ciklikus kiigazítással számolt magyar államháztartási hiány tavaly már csak a hazai össztermék 0,9 százaléka volt a 2006-ban mért, így számolt 11,6 százalék után.

A Fitch Ratings szerint így az új kormánynak már csak "viszonylag kis" további intézkedéseket kell tennie a feszes költségvetési politika fenntartására és az államadósság stabilizálására.

A hitelminősítő elemzésben a kormány "hitelességét csorbító, veszélyes melléfogásnak" nevezte azokat a múlt heti kormányzati nyilatkozatokat, amelyek Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlították, kétségbe vonták a költségvetési adatok érvényességét és felvetették az államadósság-törlesztési leállás lehetőségét.

A magas magyar köz- és küladósság-teher - amelyhez jelentős, kedvezőtlen deviza-összetételű háztartási deviza-eladósodás járul - kiteszi a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitást a befektetői hangulat változásainak. A magyar kormánynak ezért "javítania kell kommunikációs stratégiáján", és "kerülnie kell a bizalmat aláásó öngólokat, köztük a független központi bank vezetése elleni támadásokat" - áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

köz- és küladósság-teher magyar államadósság Fitch
Kapcsolódó cikkek