Magyar gazdaság

Megfosztotta a befektetői fokozattól Görögországot a Moody's

Meredek visszaminősítéssel a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait hétfőn a Moody's Investors Service, az euróövezeti/IMF támogatási program végrehajtását veszélyeztető kockázatokra hivatkozva.

A hitelminősítő londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények besorolása egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű "A3"-as szintről "Ba1"-re módosul a cég listáján.

Ez igen agresszív visszaminősítés a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, amelyben már két fokozatnyi osztályzatrontás is ritka a szuverén adósok esetében.

A Moody''s osztályzati metodikájában a - más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő - "Baa3" a még befektetésre ajánlott legalsó besorolási szint; a Görögországnak most megadott "Ba1"-es (BB plusz) fokozat ennél eggyel alacsonyabb, és már a spekulatív sávban van.

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor''s is agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - "bóvli" - szintre, "BB plusz"-ra rontotta Görögország adósbesorolásait, arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben. A "három nagy" közül már csak a Fitch Ratings sorolja befektetésre ajánlott szintre a görög adósságot, "BBB mínusz" besorolással; igaz, ezt leminősítést valószínűsítő negatív kilátás egészíti ki.

A Moody''s az agresszív hétfői leminősítéshez fűzött londoni elemzésében azt írta: az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által összeállított támogatási csomag gyakorlatilag kiiktatja a likviditási problémákból eredő nem törlesztővé válás rövid távú kockázatait, és olyan hiteles, kivitelezhető szerkezeti reformok végrehajtásához nyújt ösztönzést, amelyek nagy valószínűséggel kezelhető szinten stabilizálnák a görög kormány előtt álló adósságszolgálati követelményeket.

A programhoz kapcsolódó makrogazdaság és végrehajtási kockázatok azonban olyan jelentősek, hogy inkább megfelelnek a "Ba1"-es adóskockázati besorolásnak - áll a Moody''s indoklásában.

A hitelminősítő szerint az új osztályzat a törlesztési leállás nagyobb, jóllehet továbbra is alacsony rizikóját tükrözi. E kockázat abból ered, hogy jelentős bizonytalanságok övezik a görög kormány által elkezdett stabilizációs intézkedések időzítését és a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásait - áll az elemzésben.

A Moody''s ugyanakkor közölte: alapeseti forgatókönyve az, hogy Görögország végrehajtja azokat a gazdaságpolitikai átalakításokat, amelyek révén a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2013-ban 150 százalék környékén stabilizálódhat, és utána a költségvetési bevételek arányában számolt kamatköltségek már fokozatosan csökkenésnek indulhatnak.

A hitelminősítő előrejelzése szerint ez utóbbi ráta 2014-ben várhatóan 20 százalék lesz.

A londoni elemzői közösségben ugyanakkor többen azt jósolják, hogy a görög költségvetési konszolidáció ára súlyos lehet, és egyes vélemények szerint ez akár adósságállományának átstrukturálására is kényszerítheti Görögországot.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - júniusra szóló legfrissebb világgazdasági prognózisában azt írta: éppen a hatalmas görög kiadáscsökkentési tervek miatt a hazai össztermék olyan mértékű visszaesésétől lehet tartani, hogy az ebből eredő államháztartási jövedelemkiesés semlegesítheti a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

További aggodalom forrása a lakossági tiltakozás, ami a kormányzati eltökéltség gyengüléséhez vezethet.

Mindezek alapján az EIU londoni elemzői azt jósolják, hogy Görögország - valószínűleg 2012-ben, amikor "a piac erre már jobban fel lesz készülve" - rákényszerül adósságszerkezetének átalakítására.

Moody's osztályzat Economist Intelligence Unit Görögország
Kapcsolódó cikkek