Magyar gazdaság

Mérleg híján jön az APEH

Határidő Több tízezer vállalkozással szemben léphet fel az APEH a következő időszakban. Hétfő éjfélig néhány ezer híján háromszázezer cégmérleget kapott a Céginformációs Szolgálat, mintegy százezer vállalkozás maradt adós törvény szerinti kötelezettségével. Azóta is folyamatosan érkeznek a beszámolók, a cégek érzékelhetően tartanak az adóhatóságtól, amely fellép a mulasztókkal szemben: felfüggeszti adószámukat, illetve végső esetben kezdeményezi megszűntté nyilvánításukat a cégbíróságon.

Április végéig például 910 esetben kezdeményezte a cégbíróságnál azon vállalkozások törlését, amelyek a felfüggesztés időtartama alatt sem pótolták mulasztásukat. A benyújtás során a cégek mintegy fele az új, intelligens nyomtatványokat használta, másik része a tavalyi PDF-es formátumban tett eleget kötelezettségének. Mindkét esetben előfordultak formai hibák, mintegy 21 ezer beszámolót „dobott vissza” a rendszer, elsősorban amiatt, mert az érintettek nem csatoltak valamennyi szükséges mellékletet.

A beszámolók tartalmát azonban intézményesen nem ellenőrzik, és ezt sokan kihasználják, hiányos adatokat küldenek be. Az adóhatóság „kipipálhatja” az érkezést, az üzleti élet viszont hoppon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adóhatóság adóbevallási határidő APEH
Kapcsolódó cikkek