Magyar gazdaság

Százezer céget fenyeget az APEH!

A mérlegek tartalmára nincs általános ellenőrzési kötelezettség, de a hibák így is kibukhatnak

Hétfő éjfélig néhány ezer híján háromszázezer cégmérleg érkezett a Céginformációs Szolgálathoz, azaz mintegy százezer vállalkozás maradt adós törvény szerinti kötelezettségével. Az APEH fellép a mulasztókkal szemben: felfüggeszti az adószámukat, s végső esetben kezdeményezi megszűntté nyilvánításukat.
A törvényi határidőig 293 700 beszámolót regisztráltak a Céginformációs Szolgálatnál. A cégek azonban ezt követően is küldik a mérlegeket, kedd estig is például több tízezer érkezett. A Világgazdaság úgy tudja, ennek oka, hogy a kormányzati portál ütemesen „adagolja” a beadványokat, illetve sok cég nem vette figyelembe, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) közzétételiköltség-igazolására 3-4 napot is várni kell, és csak ezzel együtt nyújthatja be a beszámolót. Ha pedig a befizetést az utolsó pillanatra tartogatta, a mérleggel késedelembe eshet.
A cégek mintegy fele az új, intelligens nyomtatványokat használta, másik része a tavalyi PDF-es formátumban tett eleget kötelezettségének – tudtuk meg Fekete Istvántól, a Céginformációs Szolgálat vezetőjétől. Mindkét esetben előfordultak formai hibák, kevés híján 21 ezer beszámolót „dobott vissza” a rendszer, többnyire azért, mert az érintettek nem csatolták valamennyi szükséges mellékletet. A hiánypótlásra visszautasított mérleget egyébként határidőben benyújtottnak tekintik. Az APEH tájékoztatása szerint a múlt év végéig 5359 céget, az idén április 30-ig 1652 vállalkozást szólítottak fel a számviteli beszámoló közzétételének pótlására. Tavaly 794, 2010 első négy hónapjában 1876 vállalkozás adószámát függesztették fel a kötelezettség elmulasztása miatt. Április végéig 910 esetben kezdeményezte az adóhatóság azon vállalkozások megszűntté nyilvánítását, amelyek a felfüggesztés alatt sem pótolták mulasztásukat.
A múlt évben még csak azokat a cégeket ellenőrizte az APEH, amelyek mérlegfordulója 2009. április 30-át követő napra esett. Az idén már valamennyi mulasztó cég esetén alkalmazzák az adószám-felfüggesztés szankcióját.
Ám az APEH csak azt ellenőrzi, hogy benyújtották-e a mérleget, annak intézményes tartalmi vizsgálata hiányzik. Lehetetlen is több százezer beszámoló tüzetes átolvasása. Az intelligens űrlapok révén kizárhatók a tartalmi hiányok, de használatuk nem kötelező, azért sem, mert számos cég bonyolultabb, sajátos beszámolóval él. Az ilyen egyedi mérlegek PDF-es formátumban történő benyújtására módot ad a számviteli törvény. Ez visszaélésre is alkalmat adhat, hiszen némelyik vállalkozás akár üres beszámolót is prezentálhat, amelyet – mivel beadták – az APEH „kipipálhat”. Mindazonáltal – ha áttételesen is – a tartalmilag hiányos mérlegnek van szank-ciója. A cégszolgálat szúrópróbaszerűen ellenőrzi a beadványokat, és az üzlet bármely részvevője is felhívhatja a kifogásolható mérlegre a figyelmet. A cégszolgálat ilyenkor leveszi a honlapjáról, és a hiba kijavítására szólít fel
Súlyos, az üzleti élettel szembeni tisztességtelen magatartásnak tartja a tartalmilag hiányos kimutatásokat Csorbai Hajnalka, az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. Úgy véli: ezt elsősorban informatikailag megfelelő űrlapokkal lehetne kivédeni, vagy kötelezővé tehetnék a jelenlegi nyomtatványokat, melyek szerinte a cégek 90 százalékánál alkalmazhatók lennének.

Szankciók

A mulasztót az APEH 15 napos határidővel felszólítja a beszámoló megküldésére. A határidő után felfüggeszti 60 napra a cég adószámát. Ha nem pótolják a hiányt, kezdeményezi a megszűntté nyilvánítást.

A cégbíróság az adóhivatal értesítése után15 napon belül meghozza a megszűntté nyilvánító és a kényszer-végelszámolást elrendelő végzést.

A cégbíróság az adóhivatal értesítése után15 napon belül meghozza a megszűntté nyilvánító és a kényszer-végelszámolást elrendelő végzést. -->

adóbevallás cégmérleg adóbevallási határidő APEH
Kapcsolódó cikkek