Magyar gazdaság

Szuperbruttó eltörlése: csak jövőre! 80 százalék rosszabbul járna?

A bankadóért cserébe tisztába tenné a kormány a portfóliójukat, a devizahiteleseket pedig összetett programmal védené Matolcsy György, aki a Figyelő című hetilapnak adott interjút.

"Kőbe vésett szám" - így jellemezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bankadóból költségvetési bevételként várt 200 milliárd forintot. Szerinte az ország pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez elengedhetetlen ez az összeg, ugyanakkor a miniszter elfogadta, hogy a bankrendszer sincs könnyű helyzetben.

Matolcsy György szerint kemény volt a bankokkal folytatott tárgyalás, viszont lát lehetőséget megállapodásra, olyanra, amely egyszerre teljesíti a kormány döntését és tisztítja a bankok portfólióját. Ezzel arra utalt a miniszter, hogy az állam a bankoknak az adóért cserébe a rossz hitelek átvállalását ajánlja.

A pénzintézetek elkobzásnak és nem adónak tartják - egymásnak feszült tegnap Matolcsy és a bankszféra

László Csaba szerint problémás lehet a bankadó beszedése

Alig marad mozgásterük a pénzügyi szolgáltatóknak ahhoz, hogy áthárítsák az ügyfelekre az őket terhelő különadó hatásait - írtuk mai számunkban. Az egyetlen kiskaput a januártól hatályos magatartási kódexben szereplő passzus rejti, amely szerint a szolgáltatók akkor emelhetnek az ügyfeleket terhelő költségeken, ha az adózási, illetve tartalékolási szabályok – a hitel- és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő módon – megváltoznak.

Az adórendszer változásaival kapcsolatban Matolcsy György kijelentette, hogy a szuperbruttó eltörlése csak jövőre történik meg. "Kétéves átállásban kivezetjük a félszuperbruttó és az adójóváírás intézményét is, és szélesítjük az adóbázist a minimálbéresekkel úgy, hogy közben mindenki jól jár" - mondta a miniszter a Figyelőnek. A magánnyugdíj-pénztárak államosítását "a magyar városi legendák újabb szép színfoltjának" nevezte.

Az fn.hu számítása szerint egyébként a versenyszférában dolgozók 80 százaléka jár rosszabbul az új adórendszerben. Igaz, a gyerekkedvezményeket nem vették számításba, mivel ezek sorsáról még nincs információ. Az esetlegesen jelentősen megemelkedő hatása is növelheti a nyertesek számát - bár meg kell jegyezni, a minimálbér az adórendszer átalakítása nélkül is megemelhető lenne - teszi hozzá a lap.

adórendszer szuperbruttó Matolcsy György
Kapcsolódó cikkek