Magyar gazdaság

Újabb pofon a kutatás-fejlesztésnek

Három kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati kiírást függesztett fel 2010. június 24-i hatállyal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az európai uniós források magyarországi felhasználását menedzselő hivatal a honlapján (www.nfu.hu) szakpolitikai felülvizsgálattal indokolja a döntést.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) felhívásairól van szó.  A felfüggesztett konstrukciók közül az egyiket (GOP-1.1.1) a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység, a másikat (GOP-1.1.2) a kutatás-fejlesztési központok, míg a harmadikat (GOP-1.2.2) az innovációs és technológiai parkok támogatására hirdették meg. A három kiírás együttes előirányzott keretösszege csaknem 22 milliárd forint.

A három érintett pályázati konstrukció felfüggesztésével egy szakpolitikai felülvizsgálat vette kezdetét, melynek elsődleges célja, hogy a pályázati kiírásokra elkülönített források elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások körében hasznosuljanak a jövőben - reagált megkeresésünkre az illetékes tárca, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Kérdéseinkre válaszolva azt közölték, hogy kiemelten vizsgálják a pályázatkezelés gyorsaságát és átláthatóságát, a pályázati feltételek egyszerűsítésének lehetőségét. A tervezett módosítások szélesebb kört érdekeltté tevő, de lényegesen egyszerűbb eljárású pályázati kiírásokat eredményezhetnek majd, amelyeket a tervek szerint az év második felében írnak ki.

A három pályázati kiírás közül az igen széles vállalkozói kört megcélzó GOP-1.1.1 kódszámúnál 2010. július 15-étől kezdődött volna a beadás, így ennél még nem indult el a pályázatkezelés. A másik kettőnél (GOP-1.1.2, GOP-1.2.2) a pályázók érdeklődésének hiánya miatt nincs beadott és elbírálásra váró pályázat.

Mint azt mai számunkban megírtuk, a szakmán belül már nagy felzúdulást váltott ki a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 16 milliárdos támogatásainak zárolása.

„Érthetetlen és elfogadhatatlan; Magyarország ezzel a döntéssel visszafordult az innováció, a fejlődés útjáról” – így kommentálta a kormány lépését Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Az eddigi rendszer finoman szólva sem volt tökéletes, a korábbi kormányok mintegy 50 milliárd forintot vontak el 2005 óta az innovációs alaptól.

"A lépés kőkemény, sőt akár katasztrofális következményekkel is járhat az érintett vállalkozásokra nézve. Az állami források szerepe a kutatás-fejlesztés (k+f), az innováció területén meghatározó, hiszen nagy kockázatú tevékenységről van szó, a már odaígért támogatás visszavonása alapjaiban boríthatja hát fel az üzleti terveket.

Ám. Az elmúlt években a k+f állami támogatási rendszere súlyos elégtelenségektől szenvedett." - írta Molnár Sándor rovatvezetőnk mai jegyzetében.

ÚMFT GOP felfüggesztés eu forrás pályázat
Kapcsolódó cikkek