A szakemberek ugyan az európai piacokon csak 2011-re jósolnak fellendülést, a hazai munkaadókon egyre inkább érezhető az, hogy bővülésben gondolkodnak – állítja a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. a tanulmányában. A javulás következtében a HR-szolgáltatókra is termékeny év várhat.
A Work Force Személyzeti Tanácsadó nemcsak a rehabilitációs hozzájárulás változása következtében megugró számú megváltozott munkaképességűek közvetítésében érzékel fordulatot, de a munkaerő-kölcsönzés terén is jelentős növekedést tapasztal. Kölcsönzött munkavállalói létszáma havi szinten meghaladja az ezer főt, ez nemcsak az árbevétel dinamikus növekedését, hanem egy lélektani határ átlépését is jelenti.
„A munkaerő-kölcsönzés ismét reneszánszát éli, amely annak köszönhető, hogy ez a foglalkoztatási forma kellő rugalmasságot tesz lehetővé, tehát hatékony megoldást jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek termelési kapacitásuk drasztikus csökkenésével voltak kénytelenek reagálni a válság bekövetkeztére, de két év elteltével már a bővülésben gondolkodnak” – fogalmazott Hortobágyi László, a Work Force munkaerő-kölcsönzési ágazatvezetője.
Az optimista hangulat a szakemberek szerint az év második felétől fokozódik, és ez a HR-szolgáltatókat is pozitívan érintheti.
„Tapasztalatainkból arra következtethetünk, hogy az egyelőre még csak mikroszinten érzékelhető fellendülés hamarosan a teljes munkaerőpiacra hatással lesz, és ennek kifutásaként a HR-szolgáltatásokra is növekszik majd az igény” – mutatott rá Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója. A vállalat jól érzékeli a kedvező változásokat, meglévő ügyfélkörük több mint 30 százaléka veszi igénybe a rehabilitációs ágazat valamely szolgáltatását, illetve tavalyhoz képest az árbevétel is megduplázódott.
A személyzeti szolgáltató cég kedvező munkaerő-piaci tapasztalatait az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai is alátámasztják, melynek májusi statisztikája szerint 556,2 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez áprilishoz képest 45,3 ezer fős csökkenést jelent. VG