Magyar gazdaság

Végkiárusítás: görög szigetet vegyenek - most már tényleg!

A görög állam végső kétségbeesésében az Égei-szigetvilág lakatlan szigeteit bocsátja áruba, hogy hatalmas költségvetési hiányán enyhítsen.

Az ötlet egyáltalán nem olyan meredek, mint amilyennek elsőre hangzik: a Guradian angol napilap vizsgálata szerint exkluzivitásra vágyó milliárdosok előszeretettel vásárolnak kellemes éghajlatú, elhagyatott vidéken pihenőhelyet maguknak – a sziget számukra optimális földrajzi megoldás, a görög sziget pedig a csúcsok csúcsa. Már Aristotle Onassis hajómágnás is a magántulajdonában lévő Skorpion-szigetén esküdött hűséget Jackie Kennedynek – emlékezet rá az újság.

Értesülések szerint ráadásul nem is akármilyen helyeket hirdet a görög állami vagyünökség: Mükonoszt például, amely eddig turistaatrakciónak számított, vagy a Rhodosz-környéki apróbb szigeteket, amelyek régészek szerint még feltáratlan történelmi emlékekt rejthetnek – az érdeklődök a vagyügynökség visszajelzései szerint elsősorban orosz és kínai származásúak, a Guardian úgy tudja: maga Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa is az érdeklődők között van.

„Szerencsétlen dolog, hogy erre kényszerültünk” nyilatkozta Makosz Perdikarisz, a görög szigetek állami vagyonkezelését ellátó vállalat igazgatója. „Ezek a szigetek a görög népet kellene, hogy megillessék, most azonban az állami bevételszerzés szüksége mindent fölülír.”

A bevételhajsza egyébként a görög közlekedési és közműinfrastruktúra piaci értékkel bírói elemeit sem kíméli: érdeklődő kínai befektetők vasútat és vízközművet is vehetnek.

turizmus Oroszország államadósság-válság közmű-privatizáció befektetés
Kapcsolódó cikkek