Magyar gazdaság

A Fed elrontja a befektetők hangulatát

A Federal Reserve némileg mérsékelte az idei növekedésre vonatkozó prognózisát.

Eszerint az amerikai az idén 3-3,5 százalékos növekedést ér majd el, szemben az áprilisban jósolt 3,2-3,7 százalékkal. A is lassabban csökken: a jelenlegi 9,5 százalékról a legjobb esetben 9,2 százalékra mérséklődik.

Áprilisban a Fed az év végére 9,1 százalékos munkanélküliséget prognosztizált. A korrekció oka részben az aktuális gazdasági helyzet, részben a "külföldön és az amerikai pénzpiacon és gazdaságban bekövetkezett fejlemények kihatásai" – idézi a Fed megfogalmazását az AP.

Az élénkülést egész sor tényező akadályozza: a fogyasztók és az üzletemberek elbizonytalanodása, az ingatlanpiacon tartós gyengélkedése, a helyzetének lassuló  javulása, a csökkenő állami támogatások és a hitelfeltételek lassú javulása. Ugyanakkor a Fed kisebb veszélyt lát az alakulását illetően: a szervezet szerint a fogyasztói árak idén 1 százalékkal 1,1 százalékra nőnek. Áprilisban a jegybank 1,2-1,5 százalékos fogyasztói áremelkedést jósolt.

Egymást követően már hatodik napja emelkedett tegnap a Dow Jones részvényindexe, s a lendület a következő napokban is kitarthat, ami kedvezően hathat a forint árfolyamára is. Ha ugyanis a nemzetközi piacok megnyugodnak, a befektetők inkább a kockázatosabb területek, így a közép-és kelet európai régió felé fordulnak.

Ma egyébként több, fontos makrogazdasági adat - köztük az amerikai munkaerőpiaci jelentés - is napvilágot lát, s emellett folytatódik az amerikai tőzsdei vállalati gyorsjelentési szezon: a JP Morgan, a Google és az AMD jelent, amelyek eredményei érdemben befolyásolhatják a nemzetközi befektetői hangulatot. Eddig az ALCOA és az Intel tette közzé második negyedéves számait, amelyek pozitív hatással voltak a nemzetközi piaci hangulatra.

munkanélküliség GDP hitelfeltétel infláció Fed federal reserve
Kapcsolódó cikkek