Magyar gazdaság

Kína lassít, de így is a lehagyhatja Japánt

A kínai gazdaság az idei második negyedben 10,3 százalékkal növekedett a tavalyi azonos időszakban mérthez képest, és ezzel elmaradt az idei első negyedévben feljegyzett robbanásszerű, 11,9 százalékos növekedéstől – közölte a pekingi országos statisztikai hivatal.

A növekedés lassulása árthat Kína kereskedelmi partnereinek a globális élénkülésnek, amennyiben a világ harmadik legnagyobb gazdasága csökkenti igényét vasércre, ipari alkatrészekre és más importtermékekre. "A gyorsasága rohamosan hanyatlik" - fogalmazott az AP-nek Csing Zicsiang, a pekingi China International Capital Corp. közgazdásza. "Azok az országok, amelyek nyersanyagokat exportálnak Kínába, a hanyatló befektetések nagyobb hatását fogják majd érezni" - tette hozzá.

Mindazonáltal Seng Laijun, a statisztikai hivatal szóvivője rámutatott: a csökkenés ellenére a növekedés "igen magas" és a kitűzött céltartományon belül marad. A kormány növekedési célkitűzése erre az évre 8 százalékos, amelyet elemzők Kína szerint könnyedén megvalósít. "A növekedési ráta lassulása pedig azért hasznos, mert megakadályozza a gazdaság túlfűtöttségét" - tette hozzá Seng. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet változékonysága komoly kihívást jelenthet az ázsiai ország számára.

A szakértők a jelenlegi számítások szerint feltételezik, hogy Kína a világ második legnagyobb gazdaságává válhat az Egyesült Államok után, maga mögött hagyva Japánt.

statisztikai hivatal növekedés exportál kínai gazdaság
Kapcsolódó cikkek