Magyar gazdaság

Mankót kaptak a cégek

A transzferárakkal foglalkozó OECD-irányelvek fokozatosan "szivárognak le". Könnyebbé válik a nemzetközi cégek élete a jövőben. Az OECD tanácsa hosszú előkészítés után július 22-én fogadta el az új irányelveket.

Könnyebbé válik a nemzetközi cégek élete a jövőben, legalábbis ami a transzferárakkal kapcsolatos szabályokat, kötelezettségeket illeti. Az OECD tanácsa hosszú előkészítés után július 22-én fogadta el az új irányelveket, amelyek abban nyújtanak mankót a vállalkozásoknak, hogy miként számolják el a cégcsoporton belüli, határon átnyúló ügyleteket. A kérdés jelentőségét mutatja, hogy a fele így, vállalatokon belül bonyolódik le, elvileg tág kaput nyitva az adóminimalizálás és -elkerülés előtt.

Ezt igyekeznek megakadályozni – az OECD iránymutatása alapján – az állami adóhatóságok, az eddigi szabályok ám nemcsak nem voltak egységesek és világosak, de tetemes adminisztrációs terhet is róttak a cégekre.

A friss irányelvek gyakorlati példákkal, elszámolási modellekkel, a különleges esetekre is kitérő magyarázatokkal igyekeznek könnyíteni a nemzetközi vállalatok életén. Kedvező változás az is, hogy a jövőben immár azok a számítási módszerek is elismertnek és „egyenrangúnak” számítanak, amelyek egyre népszerűbbek a cégek körében. Adótanácsadók üdvözlik az új irányelveket, amelyek egyszerűbbé tehetik a cégek életét. A magyar szabályozásba a jövő év közepén szivároghatnak le az új irányelvek, melyek fordítása év végére készül el.

 A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adótanácsadók transzferárak OECD
Kapcsolódó cikkek