Magyar gazdaság

Nem áramlik a tőke abba az országba, ahol romlik a környezet

Visszautasította a kínai miniszterelnök, hogy országában romlott volna a kínai befektetési környezet a külföldi vállalatok számára, s további befektetésekre ösztökélte a külföldi cégeket Hszianban (Xian), ahol vendégével, Angela Merkel német kancellárral üzletemberek kereskedelmi szemináriumán vett részt szombaton.

Kína tartja magát a nyitás politikájához - húzta alá Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő, miután igaztalannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az utóbbi időben romlott volna a befektetési környezet Kínában. Jürgen Hambrecht, a német BASF igazgatótanácsa elnökének kérdése azt a viszonylag széles körben megfogalmazódott aggodalmat tükrözte, miszerint az állami megrendeléseknél a hazai vállalatok fejlesztéseit kívánják előnyben részesíteni.

"A külföldi nem áramlik abba az országba, ahol romlik a környezet" - jegyezte meg a kínai miniszterelnök, aki hozzátette, hogy Kínát a viszonylag jó infrastruktúra és a stabil piaci körülmények jellemzik. Kijelentette, hogy továbbra is várják a külföldi beruházókat, s a külföldi vállatoknak a hazaiakkal azonos elbánást ígért.

A kereskedelmi tárca idei első féléves adatai szerint a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) állománya közel húsz százalékkal bővült; a kínai piac csak júniusban 12,51 milliárd amerikai dollárt vonzott, majdnem 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A kereskedelmi szemináriumra a délnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelyén, Hszianban, a német kancellár hivatalos kínai útjának második állomásán került sor. A német üzleti delegáció pénteken több milliárd dolláros megállapodásokat írt alá; a látogatás alkalmával összesen tíz szerződést szentesítettek. Kína és Németország együttműködése új kezdet előtt áll - jegyezte meg Ven Csia-pao Hszianban, ahol a kínai és a német kormány feje szombaton együtt felkereste a kínai-német Siemens Signalling Company Ltd-t.

 

működőtőke befektetés kereskedelmi tárca külföldi befektetés
Kapcsolódó cikkek