Magyar gazdaság

Támadják a multik Kínát

Szokatlanul élesen kritizálják Peking üzletpolitikáját a nyugati nagyvállalatok

A korábbinál nyíltabban tiltakoznak a nyugati vállalatok a kínai hatóságok részéről őket érő hátrányos megkülönböztetések miatt. A panaszok inkább a technológiai ismeretek átadásához kötött hatósági engedélykiadásokról, illetve a közbeszerzéseknél tapasztalható protekcionizmusról szólnak.
A helyzet újdonságát a néhány évvel ezelőttihez képest két tényező adja. Egyrészt a kínai üzlet immár sok multi számára létfontosságúvá vált, ezért ezek a társaságok nem engedhetik meg maguknak, hogy csendben reménykedjenek a hátrányos megkülönböztetések megszűnésében. Másfelől Kína gazdasági hatalmának rohamos növekedése következtében a nyugati befektetőt egyre kevésbé fogadják tárt karokkal az ázsiai államban, és mind keményebb feltételek tolerálására, főleg pedig technológiai ismereteik átadására próbálják rákényszeríteni a külföldi cégeket.
Nem véletlen, hogy Angela Merkel július közepi, amúgy jó hangulatúnak minősített kínai látogatásakor a német vállalatvezetők a kancellár jelenlétében keveredtek vitába Ven Csia-pao kormányfővel. A szóváltás a Financial Times szerint annyira éles volt, hogy maga a kínai kormányfő „intette nyugalomra” a BASF és más konszernek vezetőit.
A továbbra is óriási külföldi működőtőke-beáramlás ellenére a hangulat romlására utaló jelek is megfigyelhetők. Így a Világbank részeként működő International Finance Corporation júliusi felmérése szerint Kína a tavalyi 86.-ról a 89. helyre csúszott vissza az üzleti környezeti rangsorban. Az európai és amerikai üzleti kamarák által végzett felmérések is ehhez hasonló eredményeket hoztak. A cégek egyre elégedetlenebbek az őket érő bánásmóddal.
A nyugtalanság leginkább azon cégek körében érzékelhető, amelyeket hatósági engedélyek fejében vagy másképpen technológiai ismereteik átadására kényszerítettek – mutatnak rá elemzők. Ám a kiskereskedelemben érdekelt cégek számára Kína inkább csak a robbanásszerűen fejlődő piac előnyeit nyújtja.
A körülmények romlására inkább az európai társaságok hajlamosak élesen reagálni – mutat rá az AFP. Többen jelezték: a kínai jelenlétnek van alternatívája.
Elemzők szerint a cégek részéről elindult „panaszáradat” nem jellemzi pontosan a helyzetet. Sokan már régebb óta meglévő sérelmeikkel hozakodtak elő a többiek szókimondásán felbátorodva, vagyis nem a helyzet mostani romlásának a hatására nyilatkoztak. Kínában mindig nehéz volt a működés a cégek számára, és a technológiát régebben is át kellett adni a vegyes vállalati partnernek – emlékeztet Shaun Rein, a sanghaji China Marker Research Group ügyvezető igazgatója. Szerinte a pekingi vezetés sincs könnyű helyzetben, mert miközben továbbra is érdekelt abban, hogy becsalja a külföldi tőkét, a kínai lakosság felé azt kell kommunikálnia, hogy nem hagyja kizsákmányolni a dolgozókat a nyugati cégek által. A protekcionista gesztusok ezért sokszor kifejezetten belpolitikai indíttatásúak – véli Rein.
A jövőbeni kilátások vélhetően továbbra is felülírják a nehézségeket: az idei első fél évben közel 20 százalékkal nőtt a tőkebeáramlás 2009 azonos időszakához képest.

Magyar tőke Kínában
A kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) közlése szerint a magyar vállalatok 2008-ban összesen 36,5 millió dollárt fektettek be az ázsiai országban, így a 2008 végéig befektetett magyar tőke állománya közel 300 millió dollárra rúg. Ezzel hazánk a külföldi befektetők rangsorában a 46. helyen állt 2008-ban (erre az évre állnak rendelkezésre a legfrissebb adatok).
A Kínában megvalósult magyar befektetések zöme valószínűleg Magyarországon bejegyzett kínai cégekhez köthető, amelyek „külföldi” befektetőként, „vegyes” vállalatként több előnyhöz, támogatáshoz jutnak a távol-keleti államban érvényes szabályozások szerint – olvasható az ITD Hungary honlapján.

A problémák ellenére Egyre népszerűbb a kínai

A külföldi cégek hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatos panaszok, illetve a Világbank leminősítése ellenére Kína népszerűsége töretlennek látszik a befektetők körében. Az ING IM globális vagyonkezelő felmérése szerint a jüan árfolyamának nemrég bejelentett rugalmasabbá tétele tovább növelte a távol-keleti ország vonzerejét.

Az ING IM várakozásai szerint a jüan az elkövetkező években fokozatosan erősödni fog a dollárhoz képest, de ennek üteme évente nem haladja majd meg az öt százalékot.

A jüan erősödése várhatóan növeli a belső vásárlóerőt és csökkenti a dollárba árazott importált nyersanyagok beszerzési árát, ez kedvező a Kínában gyártó vállalatok számára.

A kínai fizetőeszköz felértékelődése az drágulása miatt a piaci részesedés csökkenésével járhat ugyan az alacsony hozzáadott értékkel működő könnyűipari ágazatokban, ugyanakkor az ING IM szerint lényegében nem veszélyezteti az ország versenyképességét.

Az ING IM várakozásai szerint a jüan az elkövetkező években fokozatosan erősödni fog a dollárhoz képest, de ennek üteme évente nem haladja majd meg az öt százalékot.

A jüan erősödése várhatóan növeli a belső vásárlóerőt és csökkenti a dollárba árazott importált nyersanyagok beszerzési árát, ez kedvező a Kínában gyártó vállalatok számára.

A kínai fizetőeszköz felértékelődése az export drágulása miatt a piaci részesedés csökkenésével járhat ugyan az alacsony hozzáadott értékkel működő könnyűipari ágazatokban, ugyanakkor az ING IM szerint lényegében nem veszélyezteti az ország versenyképességét. Támadják a cégek Kínát -->

kínai cég Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek