BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed nem változtatott a kamaton

Az amerikai jegybank (Fed) kedden nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt. Az irányadó kamat 2008. vége óta változatlan az Egyesült Államokban.

A kamatdöntésről szóló közlemény szerint a Fed nyíltpiaci bizottságának legutóbbi, júniusi ülése óta valamelyest lassult a gazdasági fellendülés üteme. Bár a háztartások fogyasztása növekvőben van, a jelentősebb bővülésnek gátat szab a tetemes munkanélküliség, a hitelek szűkössége. Az üzleti szférában növekszenek a beruházások, de a vártnál kisebb mértékben, és ez nem érződik a foglalkoztatás bővülésében. Mindent egybevetve: az amerikai gazdaság fellendülése rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak.

A kamatdöntést követően visszakapaszkodtak a vezető New York-i tőzsdemutatók, miután a Fed immáron sokadszorra megerősítette, hogy még egy ideig alacsony szinten fogja tartani a kamatot. Némi megnyugvást jelentett a piacok számára a gazdaság élénkítését illetően az is, hogy a Fed átrendezi portfólióját, és lejáró jelzálogfedezetű eszközeiből a jövőben hosszú lejáratú állampapírokat vásárol.

A kamatdöntés után a 30 vezető ipari részvény DJIA indexe mindössze 0,02 százalékos veszteséget jelzett, míg a bejelentés előtt a mutató egy százalékot meghaladó mértékű csökkenésben volt. A technológiai papírok Nasdaq mutatója 0,68 százalékkal esett, míg korábban 1,8 százalékkal lépett vissza hétfői záróértékéhez képest. Az S and P 500-as mutató vesztesége 1,2 százalékról 0,11 százalékra mérséklődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.