Magyar gazdaság

Előny a kínaiak számára

Óriási előnyt jelent a zöldtechnológiával foglalkozó kínai cégeknek, hogy hazájuk ellenőrzi a termékeikhez szükséges ritkaföldfémek globális kitermelésének 97 százalékát.

Óriási előnyt jelent a zöldtechnológiával foglalkozó kínai cégeknek, hogy hazájuk ellenőrzi a termékeikhez szükséges ritkaföldfémek globális kitermelésének 97 százalékát. Legyen szó hibrid hajtású autókról vagy szélturbinákról, az előállításukhoz nélkülözhetetlenek ezek a nagy értékű nyersanyagok.
A többek között az ittriumot, neodímiumot, cériumot jelölő ritkaföldfémek csoportjába tartozó anyagok ugyanakkor nemcsak a zöldenergetika, de az elektronika és a csúcstechnológia egyéb területein is elengedhetetlenek.

Egyes előrejelzések szerint azonban a globális ellátás már néhány éven belül veszélybe kerülhet. Az ausztrál Arafura bányavállalat például azt valószínűsíti, hogy 2012-re 30-50 ezer tonnával haladja majd meg a kereslet a kínálatot, hacsak nem tárnak fel addig újabb nagy lelőhelyeket. A globális kitermelésben való részesedését tekintve szinte monopolhelyzetben lévő Kína kereskedelempolitikája csak tovább rontja a világpiaci helyzetet. Peking 2005 óta korlátozza vámok és kvóták segítségével a ritkaföldfémek exportját. Legutóbb múlt szerdán jelentette be a kabinet, hogy az idén újabb 40 százalékkal csökkentik a kiviteli kvótát – emlékeztet a Reuters. Az korlátozása az ellátási gondok mellett a termelési költségek tekintetében is hátrányos helyzetbe hozza a külföldi vetélytársakat a kínai cégekkel szemben. Utóbbiak privilegizált helyzetét jól mutatja, hogy ők használják fel a globális kitermelés 60 százalékát. Kína ráadásul a jövőbeni ellátás szempontjából is megkerülhetetlen: becslések szerint a világ összes ritkaföldfém-tartalékának 40 százaléka található az ázsiai ország területén.
A ritkaföldfémek piacán élvezett domináns szereppel való túlzott visszaélés azonban vissza is üthet Kínára – figyelmeztetnek elemzők. A kényszerhelyzetben lévő országok ugyanis új, más nyersanyagokon alapuló technológiákat fejleszthetnek ki. Ennek pedig az lenne a következménye, hogy Kína elveszítené azt a előnyt, amit a ritkaföldfémek feletti ellenőrzés jelent számára. Másfelől pedig a kivitel túlzott megnehezítése politikai feszültségekhez vezethet a kereskedelmi partnerek és Peking között, és ez hátráltathatja a nyugati technológiák Kínába történő beáramlását. JK

Árverseny

Nem csupán a lelőhelyek nagy száma miatt élvez közel monopolhelyzetet Kína a ritkaföldfémek globális piacán. Mivel az ilyen nyersanyagok kitermelése nagyon költséges, az olcsó munkaerő és az igen laza környezetvédelmi szabályozás óriási előnyt jelent a kínai bányák számára. Miközben számos lelőhely feltárása folyamatban van más országokban is, a legtöbb helyen csak állami támogatással lenne kifizetődő a kitermelés. Az utolérhetetlenül alacsony kínai árak miatt már korábban is bezárásra kényszerült sok külföldi vetélytárs.


Peking kínai cég
Kapcsolódó cikkek