Magyar gazdaság

Nagy baj van az USA-ban!

Az Egyesült Államokban 15 éves mélypontra zuhant a használt lakások forgalma júliusban a kedden megjelent adatok szerint, amelyek tovább erősítik a világ legnagyobb gazdaságának lassulása miatt táplált aggodalmakat.

Az amerikai ingatlanügynökségek szövetségének (NAR) jelentése szerint az használt lakások értékesítése minden korábbinál nagyobb mértékben, 27,2 százalékkal csökkent júniushoz képest. Így éves szintre vetítve 3,83 millióra csökkent az adásvételek száma az egy hónappal korábbi - 5,37 millióról lefelé módosított - 5,26 millióról. (Az adat azt jelzi, hogy hány adásvétel lenne egész évben, ha minden hónapban annyi lenne, mint a tárgyhónapban.)

A piac a várakozásokat messze meghaladó mértékben hanyatlott júliusban; a Reuters elemzői körkérdése alapján 12 százalékos visszaesés volt várható, míg a DowJones hírügynökségnek nyilatkozó szakértők átlagosan 14,3 százalékos csökkenést valószínűsítettek.

A lakóingatlan-piac legnagyobb részét kitevő használt lakások forgalma már harmadik hónapja csökkent, és a visszaesés egyre gyorsul. A csökkenés azután indult meg, hogy április végén megszűnt a lakásvásárlási adókedvezmény.

 

amerikai lakás lakóingatlan-piac USA
Kapcsolódó cikkek