Magyar gazdaság

Naomi Campbell és a "véres gyémántok"

Bár nem Naomi Campbell lesz az, aki megtisztítja a világ gyémántkereskedelmét, de talán lebuktatja az egykori libériai hadurat, Chrales Taylort.

A szupermodell vallomása, amelyet a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt tett, segíthet rávezetni a nemzetközi bíróságot arra az útra, amelyen bebizonyítható, hogy a diktátor gyémántokért cserébe szállított fegyvereket az utóbbi évtizedet legkegyetlenebb polgárháborújába, Sierra Leonéba. A tény, hogy a modell gyémántokat kapott ajándékba (nagy valószínúséggel) Charles Taylortól, ráirányítja a figyelmet, a „véres gyémántok" máig tartó világkereskedelmére, amelyben a termelő országok kormányai, a kereskedelmi és gyémántcsiszoló cégek ugyanolyan hibásak, mint a végfelhasználók.

Sierra Leone iskolapéldája a koszos vagy véres gyémántok kereskedelmének. A világ évtizedek óta küzd az ellen, hogy afrikai diktatúrák ezekből a kövekből finanszírozzák háborúikat. Angola, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libéria kormányai és lázadó csapatai hasonlóan éltek a gyémántbányák kincseiből. A nemzetközi kísérletek a polgárháborúkból származó gyémántok kereskedelmének betiltására pedig mindig késve és gyegén érkeztek. 1998-ben az ENSZ tilalmat fogadott el az angolai gyémántok importjára abban az esetben, ha a kő nem viseli a kormány tanúsítványát. Ezzel igyekeztek kiszűrni, hogy az Unita lázadói is kereskedelmet folytassanak. A program szerény eredménnyel járt.

Végül 2003-ban a gyémánttermelő országok elindították az úgynevezett Kimberly-folyamatot (egy dél-afrikai város neve után), amely a véres gyémántokkal való kereskedelmet egy külkereskedelmi ellenőrzési rendszer felállításával és a származási helyre utaló tanúsítványokkal igyekszik megfékezni. A csoportnak csak olyan országok lehetnek tagjai, amelyek megfelelnek bizonyos  politikai-gazdasági kritériumoknak. Eddig több mint örvenen csatlakoztak. (Az ottani nyilvánosságnak köszönhetően tudjuk, hogy ma Oroszország a világ legjelentősebb gyémánttermelője.)
A tagság önkéntes, a folyamat mégis hozott javulást nemzetközi téren. Az illegális nyersanyagkereskedelmet ellenző Global Witness nevű szervezet szerint nagyobb lett az átláthatóság. Igaz, a szervezet éves jelentése leszögezi, hogy a véres gyémántok kereskedelme máig létezik, bár a nemzetközi szégyen miatt egyre nehezebb piacra juttatni az ilyen köveket.

Az ENSZ egyik szakértői bizottsága legutóbb az mutatta ki, hogy Elefántcsontparton a gyenge ellenőrzés miatt sok véres gyémánt éri el a legális kereskedelmet Ghánán keresztül. A kövek könnyen megkapják a „konfliktusmentes" minősítést. Ezért az ENSZ-nek azt javasolták, hogy a nyersgyémántok szállítására sokkal hatékonyabb ellenőrzési rendszer dolgozzanak ki.

A Global Witness azt is kijelentette, hogy a gyélmántipar nem volt képes megfelelő rendszert felállítani a konfliktusokból származó gyémántok kiszűrésére. Azt elismeri, hogy az önszabályozás révén a Kimberly-folyamatban részt vevő cégek vállalták, hogy csak onnan vásárolnak, ahol a számlákon írásos garanciát adnak a drágakövek származási helyéről, ezeket a számlákat pedig gyűjtik és évente jelentést tesznek róluk. De azt nem sikerült kidolgozni, hogyan lesz megbízható egy ilyen írásos garancia. Ráadásul a Global Witness és az Amnesty International közös felméréséből az derült ki, hogy sok cég még a legalapvetőbb elvárásoknak sem felel meg. Az NGO-k nyomására a nagy gyémántbányák és ékszerkészítők tanácsot alakítottak a felelősségteljes ékszerkeresdekedelmért (CRJP), amely vállalja, hogy egy drágakő eredetét egészen a bányáig vissza lehet követni. A tervet azonban még nem ültették át a gyakorlatba.

A véres gyémántok nem csak polgárháborúkból, felkelők területeiről származhatnak. Zimbabwe, az egyik fontos lelőhely például nem visel háborút, mégis vér tapad köveihez. Amikor három éve új lelőhelyet fedeztek fel az ország keleti részén, gyémántláz tört ki a marangi-i bányák területén. Sok magánszemély saját szakállára indult bányászni, a hadsereg pedig brutális beavatkozással állta útját a folyamatnak. Legalább 200 ember halálát okozták. Azóta  a bányákban csak a kormány és  a handsereg által ellenőrzött, sőt, sokszor erre kényszerített munkások dolgoznak. A Kimberly-folyamat szervezete meg is tiltotta a kereskedést a zimbabwei kövekkel, de idén júliusban a Gyémántgyártók Nemzetközi Szövetségének moszkvai közgyúlése már követlete a feloldást. Így augusztustól bizonyos mennyiség kereskedelmét újra engedélyezték.


 

gyémántok gyémántkereskedelem
Kapcsolódó cikkek