Magyar gazdaság

Az adóraktárral valódi piaci előnyhöz juthatnak a vállalkozások

A legtöbb vállalkozás életében a bevétel generálás mellett a cash-flow tervezés jelenti a legnagyobb problémát. A vezetők az átmeneti nehézségeket azonnali tőkebevonással próbálják kompenzálni, pedig sok esetben egyéb lehetőségeket is érdemes lenne megfontolni.

A legtöbb termelő és kereskedelmi vállalkozás számára megoldást jelenthet az adóraktárban való értékesítés, hiszen ez forgalmiadó-mentes értékesítést, kedvezőbb árazást, és jobb cash-flow eredményt generál.

„A vállalkozások számára az áfa megfizetése, vagy finanszírozása sok esetben kihívást jelenthet, hiszen azt a partnerek fizetési fegyelmének alakulása alapvetően befolyásolja és biztosítékok híján a cégek könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az adóraktározás ezt a problémát át tudja hidalni, mivel az oda betárolt áruk áfa-mentesen értékesíthetőek.” – összegzi Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary adótanácsadója.

Az adóraktározási eljárás biztosította áfa-mentesség a beraktározóra, illetve minden, az adóraktárban értékesítő további félre is érvényes. E szereplőknek nem kell a hagyományos módon megfinanszírozniuk az áfa-t, megtakarításuk az értékesített termékek értékével arányosan nő.

A széles körben alkalmazható eljárás menete

Az adóraktárba a termék tulajdonosa, vagy meghatalmazottja tároltathatja be az árut, ami a jövedéki termékek - és néhány nagyon ritka árucikk – kivételével minden lehet. Amennyiben ezeket belföldről szerezték be, akkor a betároláskor már tudni kell, hogy az adott áru kinek, milyen áron kerül majd értékesítésre. A Magyarországon vásárolt, vagy közvetlenül az vámeljárás után adóraktárban tárolt termékek esetében legalább egy adóraktári értékesítés kötelező.

Az Európai Unióból beszerzett termékek esetében már nem feltétel az adóraktári értékesítés, csak a beszerzésről kapott számlát kell a betároláskor bemutatni.  „Érdemes megjegyezni, hogy sem az áfa-mentes értékesítések száma, sem az adóraktárban történő tárolás idejét nem korlátozott, tehát a termékek az adóraktárban akárhányszor gazdát cserélhetnek, és akármeddig állhatnak.” – teszi hozzá az RSM DTM szakembere.

Az áfa-mentes értékesítési lánc a kiraktározásnál ér véget. Mivel a kitárolás minden esetben adóraktáron kívüli értékesítéshez kapcsolódik – ami már áfa-fizetést vonz maga után – az utolsó adóraktári tulajdonosnak már áfa-s számlát kell kiállítania az értékesítésről.

Biztosíték – könnyítéssel

Az áru utolsó tulajdonosára az adómentes értékesítés lehetősége már nem vonatkozik, neki adóbiztosítékot is kell nyújtania az áfa kötelezettség megfizetésére. Ez alól csak a minősített adózók mentesülhetnek – bennük ugyanis jobban megbízik a vámhatóság. Az adott adóbiztosítékot végül a vámhatóság szabadítja fel, ha a kiraktározó a havi vagy negyedéves áfa bevallásában fizetendő adóként beállította a kiraktározott termékek áfa-ját.

„Összességében tehát az adóraktár nem más, mint egy korszerű és rugalmas adótervezési eljárás, ami szinte minden termék és eszköz forgalmazásakor használható és vámhatósági igazolással alátámasztott áfa-mentes értékesítést tesz lehetővé.” –erősítette meg Ágoston Péter.

áfa-fizetés rsm-tdm adóraktár
Kapcsolódó cikkek