Magyar gazdaság

A Fed újabb állampapír-vásárlási programmal élénkítene

További gazdaságélénkítést jelentett be a Fed részéről Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke, de hozzátette: ennek nagyságáról még vita folyik.

A Fed bostoni konferenciáján Bernanke pénteken elmondta: a magas és alacsony további monetáris enyhítést tesz szükségessé. A Fed újabb állampapír-vásárlási programmal élénkítene, de arról még nem született döntés, hogy ez mennyire lenne "agresszív". Az államkötvény-vásárlási program részleteit a Fed Nyíltpiaci Bizottságának november 2-3-i ülésén ismertetik részletesen.

Bernanke elismerte, hogy az amerikai gazdaság "kevésbé élénk ütemben növekszik, mint azt szeretnék" és a Fed tart attól, hogy a növekedési ütem továbbra is lanyha marad, a munkanélküliség jövőre csak enyhén kezd csökkenni.

Bár Bernanke nem részletezte, hogy a Fed pontosan milyen utat követ, utalt arra, hogy a Fed korábbi kötvényvásárlásai is sikeresek voltak a gazdaság támogatása szempontjából.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban számszerű becsléseket nem közölt, csupán annyit mondott, hogy a kilábalás üteme lassult az utóbbi hónapokban, és a közeljövőben meglehetősen mérsékelten is fog folytatódni. " Nem valószínű, hogy a növekedés jövőre jóval felette maradjon a hosszabb távon szokásosnak" - jelentette ki.

A bejelentés nyomán a dollár gyengült az euróval és a jennel szemben, miközben az európai részvényindexek ismét emelkedőre fordultak. Később azonban a dollár magához tért, és az amerikai tőzsdemutatók is erős nyereségekkel nyitottak.

monetáris enyhítés élénkítés ben bernanke Fed állampapír-vásárlás
Kapcsolódó cikkek