Magyar gazdaság

Adótervek: kivezetik a szuperbruttót és az adójóváírást

Azonos lesz az szja, a kamat- és az osztalékadó kulcsa – marad az adójóváírás. Áramvonalasabb lesz a magyar adórendszer a jövőben, mint korábban hittük: a személyi jövedelemadó mellett a 16 százalékos „egykulcsos” mérték 2011-től a kamat- és árfolyamnyereség-adóra, valamint az osztalékadóra is vonatkozik – tudta meg hiteles forrásból a Világgazdaság.

Áramvonalasabb lesz a magyar adórendszer a jövőben, mint korábban hittük: a személyi jövedelemadó mellett a 16 százalékos „egykulcsos” mérték 2011-től a kamat- és árfolyamnyereség-adóra, valamint az osztalékadóra is vonatkozik – tudta meg hiteles forrásból a Világgazdaság.

Az adójóváírás fokozatosan szűkül, ám 2013 után is megmarad, így a legalacsonyabb jövedelmek után a távolabbi jövőben sem kell adót fizetni. A adómentessége azonban megszűnik, a kormány reményei szerint a néhány százalékos szja-terheléssel sikerül az ennél nagyobb jövedelmek bevallására szorítani az adófizetőket. A szuperbruttó adóalapot is három év alatt vezeti ki a nemzetgazdasági tárca; jövőre még az 1,27-szoros szorzó marad hatályban, 2013-tól azonban a tényleges bruttó bérre rakódik a 16 százalékos

Nőnek a gyerekkedvezmények, a vállalkozók számára pedig jó hír, hogy megszűnik a tevékenységre jellemző kereset mint adó- és járulékalap. A Nemzetgazdasági Minisztériumban célul tűzték ki a 19 százalékos, jelenleg csak a nyereség 500 millió forint feletti részére vonatkozó társaságiadó-kulcs kiiktatását is, e tervnek azonban egyelőre nincs egyöntetű kormányzati támogatottsága.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

orbán-kormány adórendszerm egykulcsos adó adózás adócsomag szja
Kapcsolódó cikkek