Magyar gazdaság

Die Presse: Orbán veszélyes területre merészkedett

A Der Standard szerint még nem világos, hogy az újabb adók mely vállalatokat sújtják majd, mert a részleteket csak a jövő héten terjesztik be a parlamentbe. A Die Presse viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az adó nem csak a nemzetközi konszerneket sújtja majd.

Az sem világos - teszi hozzá a Der Standard -, vajon a nyereséget vagy a mérlegfőösszeget tekintik a számítás alapjának. Közgazdászok Orbán bejelentéseit különbözőképpen értékelték - írta a továbbiakban a Der Standard. Sándor Richter, a WIIW kelet-európai intézet szakértője szerint a budapesti kormány a külföldi befektetők részére az előreláthatatlanság légkörét teremti meg.

"Most az a nagy kérdés, vajon az érintett vállalatok az adót továbbhárítják-e az ügyfeleikre, ily módon veszélyeztetve a növekedést" - tette hozzá Richter.  Az osztrák lap idézte Palócz Éva közgazdászt, aki ezzel szemben azt mondta, hogy "Magyarország távközlési és  energiavállalatai régóta a legnyereségesebbeknek számítanak Európában, az miatt egy cég sem fog elvándorolni."

Az ugyancsak bécsi Die Presse pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az áruházi láncokra kivetett különadóval Orbán veszélyes területre merészkedik. A bankadóhoz hasonlóan a a hipermarketeket sújtó adó nem csak a külföldi konszernek leányvállalatait sújtja, hanem a magyar láncokat is, mint például a Lázár testvérpár által ellenőrzött CBA-csoportot. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a két testvér erősen támogatta az Orbán vezette Fideszt a legutóbbi választási harcban.

különadó közgazdász hipermarket nyereség Palócz Éva bankadó
Kapcsolódó cikkek