Magyar gazdaság

Elemzők: Orbán most kezd hozzá a nehezéhez

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az elsöprő önkormányzati választási győzelmet követően az Orbán-kormány megkezdheti a megszorító intézkedések végrehajtását.

"A Fidesz most három éves választásmentes időszaknak néz elébe, a logika azt diktálja, hogy most hajtsák végre a nehéz és szükséges lépéseket" – kommentálta a helyzetet a Bloombergnek Samu János. A Concorde elemzője szerint a következő két évben nem kell aggódnia a népszerűség miatt a kormánynak.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a befektetők a költségvetési megszorítások megvalósítását várják a kabinettől, most, hogy a forint 4,8 százalékot erősített az euróval szemben, szeptember 8-a óta, ami a 25 vizsgált, fejlődő piaci deviza körében a legjobb teljesítmény. A miniszterelnök egyébként a köztévének adott tegnap esti nyilatkozatában szintén úgy fogalmazott: mindannyiunk tudjuk, hogy a neheze még hátravan.

Barta György, az Intesa SanPaolo elemzője mindenesetre úgy látja, hogy a kabinet hamarosan előáll a 2011-es költségvetés kiadási oldalával kapcsolatos terveivel, ugyanakkor a kormány vélhetően elsősorban a bevételek növelésével igyekszik elérni a jövőre kitűzött hiánycélt. A szakértő meglátása szerint egyértelműen fennáll a leminősítés kockázata a Standard & Poor’s részéről, ezért kiemelkedően fontos lesz a büdzsé szerkezete.

választás Bloomberg barta költségvetés elemző
Ezek is érdekelhetik