Magyar gazdaság

Itt a kormánycsomag kiegészítése: még jobb lesz a gyerekeseknek

Néhány elemmel kiegészül, néháol változik a kormány jövő évi adócsomagja : még a korábban gondoltnál is határozottabb, erőteljesebb lépés a gyerekvállalás ösztönzése érdekében, a béren kívüli juttatások rendszerének teljes átalakítása, a tőkejövedelmekre is vonatkozó 16 százalékos szja-kulcs, egységesen 10 százalékra csökkentett társasági adó 2012-től, a minimálbér utáni járulékfizetés visszaállítása a vállalkozók számára, lex Audi - írja az index.hu.

Az index.hu múlt héten számolt be a formálódó adócsomag főbb vonalairól, amelyet a héten a kormány jóváhagy és be is nyújt a parlamentnek.

A kabinet eltökélt szándéka, hogy a 16 százalékos egykulcsos szja-ra való áttéréssel (a félszuperbruttó alapot jövőre megtartva, 2013-ra két lépésben teljesen kivezetve) egyszerre nagyvonalú családi kedvezményt léptet életbe. Két ponton újítják meg a mai szabályokat: egyrészt az adókedvezményből adóalap-kedvezmény lesz, másrészt már az első gyerektől élni lehet a könnyítéssel.

Most az egy- és kétgyerekesekre nincs pozitív diszkrimináció az adórendszerben, egy fillér családi adókedvezményt sem kapnak. Jövőre viszont gyerekenként havi tízezer forinttal lesz csökkenthető az

Az új rendszer a legalább három gyereket nevelők esetében igazán bőkezű. Most egy háromgyerekes szülő havonta gyerekenként 4000 forinttal, azaz összesen 12000 forinttal csökkentheti a befizetendő adóját. Jövőre ugyanez a szülő ennek sokszorosával, havi 99000 forinttal mérsékelheti az szja-t.

Előfordulhat, hogy sok szülő nem tudná maximálisan kihasználni a családi kedvezményt, hiszen nem keres annyit, aminek annyi lenne az adója, mint a családi kedvezménnyel megtakarítható összeg. A kedvezményt ugyanis egészében havi bruttó 487 ezer forintot elérő fizetésből lehet csak maradéktalanul igénybe venni. Ebben segít valamennyit a kormány javaslata, a családi kedvezményt a házastársak, egy háztartásban élő élettársak közül bárki igénybe veheti, a kedvezmény megosztható.

A gáláns családi kedvezmény miatti költségvetésibevétel-kiesést azonban az adójóváírás visszanyesésével ellensúlyoznák. Az összegből is lecsípnek egy kicsit, illetve szűkül azok köre, akik élhetnek ezzel az adócsökkentő tényezővel. Most egy bizonyos jövedelemhatárig havi 15100 forinttal lehet mérsékelni az szja-t. Ez jövőre 12100 forintra apad.

Mint ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt fokozatosan kerül sor az előző kabinet által ez év elejével bevezetett „szuperbruttó” adóalap megszüntetésére. Jövőre még megmarad a bruttó bérre vonatkozó 1,27-szoros szorzó, 2012-ben azonban ez az úgynevezett adóalap-kiegészítés 13,5 százalékra csökken, 2013-tól pedig teljesen megszűnik. Bár ez a fokozatos átmenet némi odafigyelést igényel majd az adózóktól, költségvetési okokból korábban is lehetetlennek tűnt a szuperbruttósítás azonnali kivezetése. Cserébe az egykulcsos adózás jegyében már a jövő év elejétől 16 százalékos lesz a jelenleg 20 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adó, valamint a most 25 – kivételes esetekben 10 – százalékos osztalékadó.

Az index.hu szerint kikerülhet néhány béren kívüli juttatás a kedvezményes körből. Egy részüknél ma kevesebb adót kell fizetni, mint a bérjövedelem után. Ez a kedvezmény elvész az utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás és a képzési költség esetében is - ezen tételek után a bérekkel egyező adóterhet kell majd fizetni. Kedvezményes marad az adóteher a meleg étkezési jegyeken, az üdülési csekken, az önkéntes nyugdíjpénztárba illetve az egészségpénztárba a munkáltató által fizetett összegen.

További információk az oldalon.

cafetéria Audi kedvezmény adó Opel kormánycsomag
Kapcsolódó cikkek