Magyar gazdaság

Kína megint "beintett"

A hét végén a török és a kínai kormányfő Isztambulban közölte, hogy az egymás közti kereskedelmi elszámolásaikban ezentúl a saját valutájukat; a lírát és a jüant használják, mellőzve az amerikai dollárt.

A két kormányfő arról is megegyezett, hogy a kétoldalú értékét öt év alatt a jelenlegi háromszorosára, 50 milliárd dollárra, 2020-ig pedig 100 milliárd dollárra növelik. "Gazdasági téren stratégiai partnerséget hozunk létre" Kínával - hangoztatta a török kormányfő. Peking egyébként fokozatosan igyekszik növelni valutája szerepét a nemzetközi kereskedelemben, szeptember végén kereskedelmi megállapodást kötött Oroszországgal a jüan, illetve a rubel egymás közötti használatáról, és hasonló egyezményt írt alá Brazíliával is.

A kínai lépés érdekességét az adja, hogy – mint a The Wall Street Journal emlékeztet rá – jelenleg az Egyesült Államok, az IMF és az is igyekszik rávenni Pekinget arra, hogy reális értékre emelje a jüan árfolyamát. Az IMF közelmúltban záruló háromnapos találkozóján sem talált megoldást a devizaháború fenyegetésére. Csak annyi biztos, hogy a kérdésben a Nemzetközi Valutaalap vezetője, Dominique Strauss-Kahn játssza majd a mediátor szerepét.

Wen Jiabao továbbra sem kommentálta az árfolyam megváltoztatásával kapcsolatos megszólalásokat. Viszont támogatásáról biztosította Törökország Iránnal fenntartott politikai kapcsolatait, ezzel közvetve tovább növelve a konfliktust országa és a nyugat között. Mind Ankara, mind Peking jelentős mennyiségű iráni energiát importál és egyik állam sem támogatja az amerikai kezdeményezést, amely szigorúbb szankciókat léptetne életbe Iránnal szemben.

devizaháború IMF líra wen jiabao jüan kínai kereskedelem
Kapcsolódó cikkek