Magyar gazdaság

Nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója

A törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója - értesült az energiainfo.hu.

Az elmúlt hetekben ugyan több fideszes politikus is beszélt arról, hogy a bankadó mintájára az energiaipari és a távközlési társaságokra is plusz adót vetnének ki, már 2011-ben. A portál információi szerint azonban egyelőre csak politikusi felvetésekről van szó, arra az esetre, ha a költségvetés egyensúlyának biztosíátáshoz a büdzsének többletforrásokra volna szüksége.

Mint ismert, Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy interjúben úgy nyilatkozott „Nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok, vagy az energiaszolgáltatók számára”.

Krakkó Ákos, a Fidesz frakció sajtófőnöke az energiainfo.hu érdeklődésére hangsúlyozta, Lázár János nyilatkozata egyelőre csak politikusi felvetés. Hódmezővásárhely polgármestere a saját, országgyűlési képviselői véleményét fogalmazta meg arra vonatkozóan, hol lát lehetőséget elvonásra, miután az emberektől nem lehet, és a kormánynak nem is áll szándékában elvenni. Amennyiben szükségessé válik plusz források bevonása, olyan gazdasági ágakhoz kell fordulni ahol számottevő nyereség képződik - jelezte Krakkó.

Az energianfo.hu más, kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy a törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari különadó. Úgy tudjuk azonban, hogy amennyiben mégi bevezetnék ezt a speciális ágazati közterhet, úgy azoknak a cégeknek, amelyek a megújuló források fejlesztésébe és ez által zöld munkahelyek teremtésébe fektetnek, részben, vagy egészben mentességet kapnának ennek a különadónak a megfizetése alól.

 

különadó többletforrás energiaipari cégek büdzsé
Kapcsolódó cikkek