Magyar gazdaság

A Fed politikájának hátulütői: El-Erian és Stiglitz figyelmeztet

A közgazdászok kétkedve fogadták a Fed szerdán bejelentett pénzpumpáját, ugyanis buborékok keletkezhetnek a feltörekvő piacokon. A dollár folyamatosan gyengül, mely megnehezíti Európa kilábalását is.

A világ nagy részének nincs szüksége újabb likviditásra – mondta Mohamed El-Erian, a Pimco vezére. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed szerdán 600 milliárd dolláros pénzpumpáról döntött: ebben az összegben fog államkötvényeket vásárolni a bank, hogy élénkítse a gazdaságot és megpróbálja leszorítani a munkanélküliséget – írta El-Erian a Financial Times hasábjain.

Több felzárkózó piacon, például Brazíliában és Kínában nincs szükség több likviditásra – mondta a befektetési guru. Azonban a fejlett országok alacsonyan tartják a kamatrátát, így a befektetők magasabb hozamot keresnek, általában a felzárkózó piacokon. A piacokra áram tőke buborékok kialakulásához vezethet, mely kipukkad, amikor a fejlett országok kamatemelésbe kezdenek.

A Fed monetáris politikája további problémákba, akadályokba ütközik: Ben Bernanke szerint a központi bank egyedül nem tudja megoldani a világ gazdasági problémáit. El-Erian szerint a mennyiségi monetáris lazítás komplikációkat okoz a világ más országai számára.

"A Fed terrorizálja a világgazdaságot"

Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint nem monetáris stimulusra, hanem fiskális ösztönzésre lenne szükség. A Fed monetáris politikáját elhibázottnak tartja a Coumbia Egyetem közgazdászprofesszora, aki a lassú növekedést hibáztatja a magas költségvetési hiány miatt.

Az Európai Központi Bank 1 százalékon hagyta a jegybanki kamatot, de nem jelentet be újabb monetáris lazítást. A jegybank nem tart középtávon inflációs nyomástól.

A Fed és az EKB monetáris politikája ellentétes: Az Egyesült Államokban és Európában nem térnek el nagymértékben a gazdasági növekedési folyamatok, a Fed és az EKB mégis teljesen más irányba megy – mondta Nick Kounis, az ABN Amro Bank makrogazdasági elemzője. Az EKB elégedett a lassabb növekedéssel és az alacsony inflációval, míg a Fed ezt teljesen elfogadhatatlannak tartja – mutat rá Kounis.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A dollár folyamatosan gyengül: a Fed a stimulussal kitolta a kamatemelési periódust. A zöldhasú mélyrepülése miatt az európai exportvezérelt kilábalás veszélybe kerülhet.

QE2 EKB mennyiségi könynítés Fed el-erian monetáris lazítás stiglizs
Kapcsolódó cikkek