Magyar gazdaság

"A magánpénztári elvonás Lengyelországnak is egy opció"

A lengyel központi bank elnöke nem tartaná helyesnek, ha országa hazánkhoz hasonlóan a központi költségvetésbe irányítaná a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket. Az elnök egy bécsi konferencián beszélt a sajtó képviselőinek, s megemlítette a pénztárakat érintő lépés Lengyelország számára is egy „alternatíva”.

Marek Belka ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az szabályai szerint a lakosság magánnyugdíj-pénztári befizetéseket nem lehet a költségvetési hiány fedezeteként elszámolni, ugyanakkor jelezte azt is, hogy az uniónak a hiány kiszámításakor be kellene számítani a hiányba a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket, amelyeket 1998-ban léptettek életbe. Ezt követően hozzátette, ha ezt unió ezt nem teszi meg Lengyelország számára is nyitott az az opció, hogy az állami költségvetésbe irányítják a befizetéseket.

Mint ismeretes Orbán Viktor miniszterelnök október közepén jelentette be, hogy ez év novemberétől 2011 december végéig felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztárakba történő járulékok átutalását. A pénztár-tagok bruttó béréből levont 8 százalék nem kerül rá az egyéni számláikra 2011 végéig, vagyis nem az egyéni megtakarításokat gyarapítja, hanem a költségvetésbe, a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be.

Orbán - nyolc másik tagállam képviselőjével együtt -elsőként az unió illetékeseinél azt akarta elérni, hogy azoknak a tagállamoknak a hiányába, amelyek bevezették a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert - pótlólagosan számítsák bele az állami hozzájárulást. Egyes lapértesülések szerint a pénztárak is erősen lobbiztak Brüsszelben, hogy az unió elfogadja e kérelmet, ám végül az összes tagállamot visszautasították.

magánnyugdíj-pénztár befizetés felfüggesztés Brüsszel tb elvonás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek