Magyar gazdaság

"Az euró egy csődgépezet" - A piac nemcsak Írországot végzi ki?

Matthew Lynn, a Bloomberg publicistája szerint az euró egy csőd, az EKB nem tudja menedzselni a gazdaságok különböző problémáját. A piac sorba fogja kivégezni a gyenge államokat.

Írország megmentése után azt fogjuk hallani, hogy a fertőzés megállt, az euróövezet szilárd alapokon áll, és a közös valutát megmentették – írja Matthew Lynn, a Bloomberg kolumnistája.

Ne higgyünk ezeknek a szavaknak: az euró egy csődgépezet, ha a piac kivégezte Írországot, Spanyolország és Portugália következik, azután Olaszország és Franciaország. Ez egy dominóeffektus, minden mentéssel növekednek a törésvonalak, egészen addig, amíg az euró szét nem esik.

Írország az elmúlt két évtizedben az egyik legsikeresebb gazdaság volt. A kormányzat soha nem volt tékozló. Amikor a válság beütött, nem dugták homokba a fejüket, ahogyan a görögök tették, megszorító intézkedéseket hajtottak végre, és külső segítség nélkül próbálták meg orvosolni a problémát – írja Lynn.

Arra a következtetésre jut, hogy a problémát az euró okozta, és nem Írország. „A krízis gyökere a közös valuta” – szögezi le Lynn.

A következő Portugália lesz, ahol a költségvetési hiány 2009-ben 9,3 százalékon alakult, Görögország, Írország és Spanyolország után a negyedik legmagasabb. A kormány erre az évre 7,3 százalékra csökkentené a deficitet, melynek megvalósítása kétséges. A kötvényhozamok azt tükrözik, hogy a befektetők szkeptikusak – vélekedett a Bloomberg korumnistája. A hírügynökség felmérése szerint nemzetközi befektetők 38 százaléka gondolja úgy, hogy Portugália valószínűleg fizetőképtelen lesz.

A következő Spanyolország lesz. „Miért gondolnánk, hogy Spanyolország biztonságos?” – teszi fel a kérdést Lynn. A költségvetés hánya 9,3 százalék lesz ebben az évben, a második legmagasabb az euróövezetben. Stagnáló gazdasággal nehéz jelentősen csökkenteni a hiányt.

Olaszországban a mediterrán országokhoz képest magas a költségvetés hiánya, és az adósságállomány is hatalmas, a gazdaság pedig borzasztóan teljesít. Franciaország gazdasága erősebb, mint a periférikus euróövezeti államoké, de még Görögország is több hajlandóságot mutat, hogy változtasson a szociális rendszeren. A nyugdíjrendszer szerény reformján kívül más nem történt, miközben a szociális ellátórendszer elavult és drága. Hiba volna azt feltételezni, hogy a franciák kívül maradhatnak a reflektorfényből – vélekedik Matthew Lynn.

Portugália strukturális hiányosságokkal néz szembe, Görögországban kulcskérdés a fiskális fegyelmezetlenség, Spanyolországban hitellel finanszírozott lakásvásárlási boomon következett be, és ez történt Írországban is” – közölte a Morgan Stanley egy befektetők számára publikált írásában. Matthew Lynn úgy gondolja, hogy eltérő problémák okozták a pénzügyi bizalomvesztést.

Amikor az eruóövezet létrejött, egy csoport alakult eltérő gazdaságokkal, amelyek elfogadták, hogy az Európai Központi Bank közös monetáris politikát folytasson számuk.

Érdekes elmélet volt, hogy működni fog az euróövezet, de hibás. A gazdaságok túlságosan eltérőek ahhoz, hogy az Európai Központi Bank kezelje: a kamatok mindig rosszak mindenhol. Görögország fiskális krízisben van, Írországban a bankszektor összeomlása és Spanyolországban lakáspiaci buborék okoz gondot, Németországban pedig erős kereskedelmi többlet.

Portugália euróövezt olaszorszég csőd euró költségvetési deficit írország
Kapcsolódó cikkek