Magyar gazdaság

Borbély: az állampapírok iránt folyamatos a kereslet

A magyar kormány a nyugdíjkasszáktól és a lakosságtól is azt várja, hogy finanszírozza az államháztartás hiányát, ám az adócsökkentés mindent kompenzál – mondta egy interjúban Borbély András László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató helyettese egy interjúban, amelyből a Bloomberg idéz. A szakember szerint az elvonásokat a háztartások megtakarításai is kompenzálják, s az állampapírok iránt is nő az igény.

A hírügynökség írásában emlékeztet Simor András MNB elnök október végi nyilatkozatásra, mely szerint a magyar kormány döntésével, mely szerint a munkavállalók magánnyugdíj-pénztári befizetéseiket egyenesen a központi büdzsébe irányítják, gyakorlatilag az állam azt kéri a lakosságtól, hogy finanszírozzák az állami deficitet.

A kormány nem aggódik az állami deficit miatt – folytatta Borbély. Az adócsökkentés következtében kialakuló kedvező nemzetgazdasági klíma javítani fog a háztartások megtakarítási hajlandóságán, amely helyettesítik a – mintegy 160-180 milliárd forintra rúgó magánnyugdíj-pénztári elvonásokat. Emellett a megtakarítások egy részét állampapírokba fogják fektetni. A javuló gazdasági környezet több befektetőt is vonzz majd – tette hozzá.

A kötvénypiacon folyamatos a kereslet a magyar állampapír iránt, amely azt mutatja, hogy a befektetők nem veszik figyelembe az elemzők riogatását – jelentette ki. A legutóbbi – november 9-diki kötvénykibocsátáskor a vásárlási igény majdnem háromszorosával meghaladta a kínálatot, a november 4-dikei kibocsátáskor kétszerese volt az igény. Hazánk külföldi forintban denominált adósságállománya 306 milliárd forintra emelkedett idén.

Az öt éves futamidejű állampapír irányadó kamata két hét alatt 7,1-ről 6,8 százalékra esett. A forint 0,4 százalékkal gyengült az elmúlt pár hétben, ezzel a fejlődő országok közül a legrosszabbul teljesített – figyelmeztet a Bloomberg.

adócsökkentés Borbély adósságállomány kötvény Simor állampapír ÁKK
Kapcsolódó cikkek