Magyar gazdaság

Kihívásokkal teli lesz a magyar EU-elnökség

Együttes ülésen tekintették át a 2011 első felében esedékes elnökségi feladatokat az Európai Unió és Magyarország vezetői Brüsszelben.

"Kihívásokkal teli időben veszik át az elnökséget, mindig ezt mondjuk, de most tényleg igaz." José Manuel Barroso, az Európai Bizottság ezekkel a szavakkal indította el Brüsszelben azt a nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen vonták mérleget tárgyalásaikról.

A program keretében Orbán Viktor először Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, a tagországok állam-, illetve kormányfői testületének vezetőjével, majd José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság, a legfőbb uniós végrehajtó testület elnökével folytatott szűkkörű eszmecserét. Ezután munkaebéd következett, amelyen mindkét küldöttség teljes létszámban vett részt.

Barroso szerint azért nehéz a helyzet, mert még kétséges, hogy a válság véget ért. Ennek következtében rendkívül fontos, hogy 2011 első félévében a magyar elnökség ideje alatt hotline közvetlen kapcsolat legyen az egyes tárcák vezetői és az adott területen illetékes EU-biztosok között. A kormány és az Európai Bizottság együttes programja keretében ennek megalapozását szolgálták az úgynevezett klasztertalálkozók a magyar és uniós portfoliók vezetői között.

Orbán Viktor a brüsszeli sajtótájékoztatón elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy hazai és az uniós agenda egybeesése előmozdíthatja az elnökségi feladatok sikeres teljesítését. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt hozzájárulásával nemzeti egyetértés lesz az elnökség minden lépése mögött.

A magyar kormányfő fontosnak minősítette az Európai Bizottsággal való jó kapcsolatokat végig az elnökség során. Úgy fogalmazott, hogy a a brüsszeli végrehajtó testület gyakorlatilag az EU szíve, magyar részről ennek figyelembe vételével terveznek meg minden lépést.

Beszámolt arról is, hogy a felkészülés végére felkeresi az összes többi tagállamot, végigjárja továbbá a keleti partnerségben érintett hat államot és a nem EU-tag balkáni országokat, valamint találkozik az Európai Parlament (EP) összes frakcióvezetőjével is. Ebből is látszik, hogy Magyarország milyen fontosnak tartja az alapos felkészült, és azt ígérte, hogy "teljesen készen állunk december végére" az elnökségi feladatok átvételére.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Európai Bizottság EU elnökség magyar kormány
Kapcsolódó cikkek