Magyar gazdaság

Miért nem kellettek az állampapírok? - Az ÁKK válaszol

Az ÁKK 3 hónapos kincstárjegyeket adott el: az értékesítés a terv alatt valósult meg, és a hozamok ugrottak. Borbély László András szerint bizonytalanság uralkodik a piacon. Az MNB kamatdöntése meglepte a piacot - mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

„Bizonytalanság uralkodik a piacon” – értékelte Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a keddi három hónap lejáratú kincstárjegyek értékesítésének eredményét.

„A piacot meglepte a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése” – tette hozzá. A kéthetes MNB kamatváltozásra érzékeny a rövid papírok hozama – fejtette ki.

A kamatemelés ki fog hatni a többi papír hozamára is, de Borbély László András reméli, hogy stabilizálódik a hozam. „Ez a legfontosabb” – húzta alá.

„A bizonytalanságot tükrözi, hogy az átlaghozam és a maximális hozam között magas, mintegy 12 bázispont a különbség”, még nem látják a szereplők, hogy hol lesz a másodpiaci hozam – mondta Borbély László András.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3 hónapos lejáratú diszkontkincstárjegyeket (dkj) értékesített: a meghirdetett mennyiség 40 milliárd volt, de az adósságkezelő 10 milliárddal kevesebbet, 30 milliárdot fogadott el.

A hozamok nagy tartományban szóródtak: 5,51 és 5,9 százalék között, az átlaghozam 5,78 százalékon alakult. Az előző hasonló futamidejű aukcióhoz képest fél százalékos hozamugrás következett be.

A túljegyzés mértéke alig haladta meg az eredetileg eladni szándékozott 40 milliárd forintot: az elsődleges forgalmazók 46,4 milliárdnyi kincstárjegyet vettek volna.

A rövid lejáratú papírok hozama az előző aukción 5,28 százalékon alakult, a befektetők nem áraztak kamatemelést. Az MNB tegnap 25 bázisponttal 5,5 százalékra emelte az alapkamatot, elsősorban az inflációs nyomásra hivatkozva.

hozamugrás hozam emelkedés Borbély László kincstárjegy MNB ÁKK
Kapcsolódó cikkek