Magyar gazdaság

"Remélem, az EU megint bennünket" - vélemények nyugdíjügyben

A nyugdíjrendszer átalakításával a kormány átlépte a Rubicont – így értékelte az Indexnek Duronelly Péter, a GE Capital befektetési igazgatója és Bebesy Dániel, a cég elemzője Matolcsy György mai, nyugdíjrendszert érintő bejelentését.

Támadást indít az öngondoskodás konzervatív értéke ellen, ráadásul a több, mint tíz év során felhalmozott megtakarítások egy jelentős részét az állam a folyó kiadásainak finanszírozására használja fel, ami ellentmond a felelős költségvetési politika legelemibb elveinek is - értékelték az Indexnek a gazdasági miniszter bejelentését.

A két piaci szakértő szerint nem helytálló az a kormányzati kommunikáció, hogy a radikális intézkedésre, bevallottan kockázatos lépésre a helyzet rendkívűlisége miatt volt szükség. Magyarország strukturális költségvetési egyenlege kifejezetten jó volt, az kétes értékű csökkentéséért szükségtelenül nagy árat fizetünk. Most egy számottevően rosszabb struktúrális költségvetési egyenleggel kezdünk neki az ellkövetkező éveknek úgy, hogy a jelentős adóssággal és rossz költségvetési struktúrákkal rendelkező országok Nyugat-Európában is csődveszéllyel néznek szembe.

A kasszák egyoldalú megszüntetése jogilag aggályos, és az így szerzett pénz felének a költségvetési folyókiadásaira fordítása közgazdaságilag tűrhetetlen. Remélem, az EU megint bennünket – közölte röviden Simonovits András a Magyar Tudományos Akadémia nyugdíjügyekben illetékes tudományos tanácsadója.

 

kasszák Matolcsy György nyugdíjrendszer nyugdíj elemző
Kapcsolódó cikkek