Magyar gazdaság

20 ezer aláírást gyűjtöttek a korengedményes nyugdíjért

Csaknem 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze a szakszervezetek a kedvezményes nyugdíj véglegesítéséért. A konstrukcióban a munkáltatók az utolsó fillérig előre kifizetik az érintett dolgozók nyugdíját, s ezzel a munkanélküliségtől mentik meg őket, így az akció szervezője, Székely Tamás, a vegyipari ágazat elnöke érthetetlennek tartja a megújítás körüli állandó bizonytalanságot.

A korengedményes véglegesítését szorgalmazzák a szakszervezetek, a cél érdekében tizenhat ágazat közös aláírásgyűjtési akcióban kezdett, s néhány nap alatt csaknem 20 ezeren látták el aláírásukkal a kedvezmény megtartását szorgalmazó levelet, amelyet az érdekvédők a miniszterelnöknek címeztek.

Nem költségvetési, hanem foglalkoztatáspolitikai kérdés a korengedmény, melynek lényege szerint a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a nyugdíjhoz közeledő dolgozóknak a járadékát, akiket létszámleépítés, vagy egyéb ok miatt kénytelenek elküldeni. Ezzel a lehetőséggel évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől, ezért érthetetlen a megtartása körüli évek óta tartó huzavona, Székely Tamás a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke szerint.

A VDSZ felhívására tizenhat érdekvédelmi szervezet most együtt követelik a korengedmény véglegesítését, amelynek fontosságát a néhány nap alatt összegyűlt mintegy 20 aláírással is megerősítik. Székely szerint azért merülhet fel minden évben a kedvezmény megszüntetése, mert a döntéshozók sincsenek tisztában a működtetés lényegével, s azzal, hogy ez a lehetőség az államnak egy fillérjébe sem kerül.

A szakszervezet részt venne a megtartás jogszabályi hátterének kidolgozásában, ezért a témában folyamatos egyeztetést szorgalmaz a kormány illetékeseivel. A VDSZ szerint egyébként a rendszer átnevezésére is szükség van, hogy még csak ne is utaljon a nyugdíjra. A kedvezményt születési évtől függetlenül azok vehetik igénybe, akiknek már csak öt év van a mindenkori öregségi nyugdíjig, s kellő munkaviszonyt tudnak maguk mögött.

szakszervezet VDSZ aláírás korengedményes nyugdíj
Kapcsolódó cikkek